Amber ale

Vill du ha tips och feedback på ditt recept? Har du en intressant idé du vill diskutera? Här är forumdelen för dig!

Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp

Amber ale

Inläggav tolkienfanboi » måndag 2018-08-27 22:43

God afton, jag har tänkt göra en Amber ale för första gången men känner mig lite osäker och skulle behöva era åsikter angående mitt recept.

Vad jag tänkte få ut med ölen är en maltigare och lite sötare pale ale.

De flesta amber ale-recepten jag har sett har nästan bara varit basmalt + caramel men det låter bara så himla tråkigt. Nu är jag dock rädd att jag kanske överkomplicerat maltbädden.

Skulle gärna ta emot lite tips angående jäst också, har inte gett det så mycket tanke än men just nu lutar det mot wlp001, California Ale. Kan tänka mig en jäst med lite mer estrar också.

22 liter i jästanken

OG 1.051
FG 1.011
IBU 40
5.23% alkohol

67c mäskning

3.5 kg pale ale (71.4%)
0.3 kg vetemalt (6.1%)
0.3 kg munich (6.1%)
0.3 kg carapils (6.1%)
0.2 kg caramel 120 (4.1%)
0.2 kg caramel 60 (4.1%)
0.1 kg special b (2%)

Tänkte humla med Azacca och equinox men tar också emot tips där :)

Har inte skrivit in humlemängd för alfasyran diffar på påsarna och vad som står i beersmith (är på jobbet i skrivande stund och minns inte siffrorna)

Tack på förhand!
tolkienfanboi
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 13
Blev medlem: torsdag 2017-10-12 02:00

Re: Amber ale

Inläggav Bonobo » tisdag 2018-08-28 08:09

När jag gör sötare maltigare ale så brukar jag använda WLP002. Den borde passa ypperligt till en Amber ale.
Carapilsen är kanske lite onödig i detta recept, jag hade skippat den eller valt en lite mörkare runt 40 EBC.
Även att ha både caramel 120 och special B. De är båda mörka sorter, smaka på båda och välj den du tycker passar bäst. Personligen föredrar jag Special B.
Jag hade även haft med 0,5-1% carafa special 3 för att få den mörkare.
Munich skulle du kunna ha lite mer av.

Jag hade nog gjort något liknande:
Pale ale; 65%
Munich; 18%
Caramel 20; 5%, alt. öka munich till 23%
vetemalt; 5%
caramel 60; 4%
special B; 2%
Carafa special 3; 1%

Angående humlen blir det säkert bra med Azacca och Equinox.
Min godaste amber ale hittills var med rikliga mängder Mosaic, Simcoe och Chinook i slutet på koket samt torrhumling.
Bonobo
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 27
Blev medlem: fredag 2015-10-09 12:07
Ort: Linköping

Re: Amber ale

Inläggav tolkienfanboi » onsdag 2018-08-29 16:57

Tack för svaret! :)

Carapilsen är där för ökad munkänsla och fyllighet och inte som ersättning för caramelmalt.

Jag tänker att Caramel 120 och Special B skulle bidra med lite olika smaker, därför ville jag ha med båda.

Det är just den där smaken av bränt socker som brukar finnas i amerikanska barleywines jag är ute efter med caramel 120 men 4% kanske är för mycket ändå.

Just nu tänker jag kanske sänka caramel 120 till 2%, basmalten till 69% och öka munich till 10%

Har lite nelson hemma också som kanske följer med i torrhumlingen tillsammans med dom andra :)

Känner att wlp002 kanske inte jäser ut ölen så mycket som jag skulle vilja, har kollat lite på American ale 2 och California ale V också men lutar ändå mot wlp001 faktiskt.
tolkienfanboi
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 13
Blev medlem: torsdag 2017-10-12 02:00

Re: Amber ale

Inläggav Djonk » onsdag 2018-08-29 17:34

Gjorde en toasted oatmeal stout nyligen med Lallemands London ESB.

Fick bara 60% skenbar utjäsning trots 9% sirap och låg mäsktemp, resultatet drar lite åt julmust/coca cola :lol: så jag förstår rädslan för att det inte ska jäsa ut tillräckligt.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Amber ale

Inläggav Bonobo » torsdag 2018-08-30 12:33

Ja det blir ju såklart lite mer komplext öl med båda. I så fall tycker jag det låter klokt att sänka den till 2% så det inte blir för mycket då de mörka caramelmalterna lätt tar över.
Något jag inte provat, men funderat över, är hur candisirap skulle passa in i en sötare maltigare öl, ex candisirap D90. Det ger ju en söt smak som påminner om special b och karamel 120.
Angående utjäsningen kan man ju även styra den via mäsktemperaturen. ex 64-65 grader istället för 67.
Bonobo
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 27
Blev medlem: fredag 2015-10-09 12:07
Ort: Linköping

Re: Amber ale

Inläggav Djonk » torsdag 2018-08-30 18:56

I mitt fall var det 62C mäsktemp, men jästemperatur kan ha varit en faktor eftersom jag inte har jäskyl. Har bryggt en belgisk patersbier första gången med mörk baksirap och andra med D-90 för att jämföra, inte helt övertygad om att det var värt att betala extra för.. om man inte vill ha mycket sirap, eftersom baksirapen innehåller ~1% natriumklorid kan man ju inte ha i så stora mängder.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Amber ale

Inläggav Djonk » söndag 2018-09-09 02:28

Okej, tar tillbaka det jag sa om D-90, smakade på nytt nu när ölen har mognat och det var ju en jäkla skillnad. Mycket mer restsötma.
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Amber ale

Inläggav Drake » söndag 2018-09-09 06:21

En Patersbier med D-90 eller baksirap??? Hur tänkte du då?
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Amber ale

Inläggav ekstedt » söndag 2018-09-09 08:47

Drake skrev:En Patersbier med D-90 eller baksirap??? Hur tänkte du då?


Som S:t Bernardus?
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Amber ale

Inläggav Drake » söndag 2018-09-09 14:25

Det var som fan! Jag har alltid fått höra att en patersbier ska vara ljus, och det lär ju bli svårt med D-90.
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52


Återgå till Recepthjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 25 gäster

cron