Tillverkningsdatum Fermentis W-34/70

Vill du ha tips och feedback på ditt recept? Har du en intressant idé du vill diskutera? Här är forumdelen för dig!

Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp

Tillverkningsdatum Fermentis W-34/70

Inläggav ThePier » tisdag 2018-05-29 12:47

Ska brygga dubbelbock med W-34/70 och undrar lite om tillverkningsdatum. Står bäst före 2021 03 vad jag kan se.

Är då tillverkningsdatum 3 år innan utgångsdatum? Trodde bestämt att det var två år men olika leverantörer kanske kör med olika?

Ska se vad Beersmith anser om viability, därav frågan. Spelar kanske liten roll om den är 90 el 80%, men ändå...

Hoppas att två paket ska räcka till 16 l OG 1062, synpunkter på det?

Bild


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarvisningsbild
ThePier
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 57
Blev medlem: torsdag 2016-10-27 13:50
Ort: Alingsås

Re: Tillverkningsdatum Fermentis W-34/70

Inläggav humlekotte » tisdag 2018-05-29 13:16

"36 months from production date."
https://fermentis.com/wp-content/upload ... W-3470.pdf
Grattis, du har fått färsk jäst.
humlekotte
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 91
Blev medlem: torsdag 2012-08-02 22:59

Re: Tillverkningsdatum Fermentis W-34/70

Inläggav ThePier » tisdag 2018-05-29 13:27

Tackar! Då funkar det nog bra med 2 paket för bryggningen...
Användarvisningsbild
ThePier
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 57
Blev medlem: torsdag 2016-10-27 13:50
Ort: Alingsås

Re: Tillverkningsdatum Fermentis W-34/70

Inläggav humlekotte » tisdag 2018-05-29 13:32

Jag bryggde lager i helgen och hade bara i ett paket till 1.060 22 liter. Efter ett dygn var det i full gång, hade då svalnat från 25 grader ner till 12 grader.
Men gör inte som jag, för jag vet att jag snålar för mycket med jästen. Men tyckte det gick bra i alla fall.
humlekotte
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 91
Blev medlem: torsdag 2012-08-02 22:59

Re: Tillverkningsdatum Fermentis W-34/70

Inläggav ThePier » tisdag 2018-05-29 21:59

Man behöver nära på dubbla mängden jäst för lager enligt Mr Malty, men det funkar säkert ändå. Frågan är om den jäser ut helt med endast 1 paket...?
Har också snålat en del med jäst för ale helt i onödan. Resultatet har blivit en del bismaker av ”stressad” jäst.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarvisningsbild
ThePier
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 57
Blev medlem: torsdag 2016-10-27 13:50
Ort: Alingsås

Re: Tillverkningsdatum Fermentis W-34/7

Inläggav humlekotte » tisdag 2018-05-29 22:57

Jäser ut gör det med ett paket utan problem. Det handlar väl mer om att jästen ska må bra under tiden och då sägs det vara bättre med mera jäst i början. Jag läste en intressant artikel om jästens liv,och reproducering och alla möjliga detaljer, om jag googlar lite kanske jag hittar tillbaks till den. Bland annat var det en beräkning av behovet av jästceller och efter en del detaljer kom han fram till att det behövdes ungefär den mängd som finns i ett paket torrjäst till 20 liter. Hehe det blir rätt dumt detta utan referens, ska se om jag kan googla fram den imorgon.
Sen finns det flera tester på brulosophy.com visar att det inte är lätt att skilja på öl som pitchas med ett paket jäst och öl som pitchas med fem gånger mer jäst.
Jag har mest gjort lager på sista tiden. Har tagit en halv dl öl ur fatkranen och odlat med sockerlösning och pitchat i 20 liter. Men den jäsningen var trögstartad. Tagit 2 dl öl från jäshinken under full jäsningen och pitchat i en nu 20 liters hink. Det fungerade minst lika bra som ett paket torrjäst, full fart inom ett dygn.
Jag är inte ute efter att få andra att använda mindre jäst, bara visa att det finns varianter och det kan bli bra öl med också.
humlekotte
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 91
Blev medlem: torsdag 2012-08-02 22:59

Re: Tillverkningsdatum Fermentis W-34/70

Inläggav humlekotte » torsdag 2018-05-31 19:47

Det var den här jag tänkte på men den kanske är känd.

http://hem.bredband.net/frerad/beer/mod ... omjast.pdf
humlekotte
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 91
Blev medlem: torsdag 2012-08-02 22:59

Re: Tillverkningsdatum Fermentis W-34/70

Inläggav Cobrac » fredag 2018-06-01 07:09

Använd gärna jästen ihop med Go-Ferm protect. Då kommer du att få en riktigt stark och vital jäst som inte stressas lika lätt. Koka upp vatten, låt svalna till 45 grader rör ner Go-Ferm kraftigt så alla klumpar löser sig låt svalna till 25 grader och häll i jästen. Strö jästen över så stor yta som möjligt och låt ”dra in” rör försiktigt efter 15 min så all jäst blötläggs. Tillsätt sedan vört långsamt tills du når jästemperaturen inom 5 grader. Tillsätt slurryn till jäskärlet.
Cobrac
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 284
Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05

Re: Tillverkningsdatum Fermentis W-34/70

Inläggav ThePier » fredag 2018-06-01 22:06

Go-Ferm är jästnäring eller? Använde 2 g av Wyeast dito. Syresatte ordentligt med rengjord elvisp som vanligt. Vörten ca 15-16 gr.
Pitchade 2 paket rehydrerad w-34/70 i 2 dl kokat nedkylt vatten.
Ställde sen in i kylen på 12 gr. Nu väntar jag med spänning på att den ska kicka igång. Dofterna i köket var väldigt trevliga så förhoppningarna är höga.
För övrigt rekommenderas inte att brygga när det är närmare 30 ute...


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarvisningsbild
ThePier
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 57
Blev medlem: torsdag 2016-10-27 13:50
Ort: Alingsås

Re: Tillverkningsdatum Fermentis W-34/70

Inläggav Cobrac » lördag 2018-06-02 00:35

Stämmer, Go-Ferm är en rehydreringsnäring (långt ord). Den är fantastisk, vet ej hur wyeast rekommenderar deras näring. Go-Ferm ska användas med jäst och vatten endast. Sedan finns Fermaid-O som tillsätts när jäsning startat.
Cobrac
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 284
Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05

Re: Tillverkningsdatum Fermentis W-34/70

Inläggav ThePier » lördag 2018-06-02 21:58

Wyeast jästnäring tillsätts i koket de sista 10 min. 2,2 gram/19l.
Vet inte om det beror på den men såhär ett drygt dygn efter pitch är det en himla aktivitet i jäsröret.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Användarvisningsbild
ThePier
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 57
Blev medlem: torsdag 2016-10-27 13:50
Ort: Alingsås

Re: Tillverkningsdatum Fermentis W-34/70

Inläggav Cobrac » lördag 2018-06-02 23:50

ThePier skrev:Wyeast jästnäring tillsätts i koket de sista 10 min. 2,2 gram/19l.
Vet inte om det beror på den men såhär ett drygt dygn efter pitch är det en himla aktivitet i jäsröret.


Skickat från min iPhone med Tapatalk


Då är det nog något liknande. Trevligt att det tar skruv!
Cobrac
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 284
Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05


Återgå till Recepthjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 23 gäster