Hjälp med första bryggning

Vill du ha tips och feedback på ditt recept? Har du en intressant idé du vill diskutera? Här är forumdelen för dig!

Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp

Hjälp med första bryggning

Inläggav jeppeza » tisdag 2018-05-22 14:22

Tjena,

Jag och en vän har precis satt vår första öl på jäsning. Den 11/5 läste jag ett og 1,074 och idag (22/5) ligger fg på 1,026. Enligt uträkning så ligger alk på 8,2%. Hur kommer det sig att det har stigit så pass högt? Använde 2 paket jäst på ca 20 liter = för mkt? Det är en IPA som enligt beersmith skulle hamna på runt 6,4%. Ölet luktar fortfarande väldigt mycket jäst, är det normalt? Hur kan man minska detta? Jäsprocessen har ägt rum i ca 25 grader då jag ej har tillgång till något kallare utrymme.

// Christoffer
jeppeza
Nybryggare
Nybryggare
 
Inlägg: 1
Blev medlem: tisdag 2018-05-22 14:13

Re: Hjälp med första bryggning

Inläggav Djonk » tisdag 2018-05-22 14:52

Den uträkningen stämmer nog inte, får det till 6,3-6,7% beroende på formel enligt https://www.brewersfriend.com/abv-calculator/

Om du har möjlighet att ställa jäskärlet kallt i några dagar kommer mer jäst att sjunka till botten, men starkare vört och högre jästemperatur ska gynna bildandet av estrar och fenoler om det är det du tänker på. Luktar också mer om hela satsen än ett glas :mrgreen:
Djonk
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 236
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Hjälp med första bryggning

Inläggav ekstedt » tisdag 2018-05-22 15:28

Är det jästsmak eller "jästsmak": https://fabrikorekstedt.blogspot.se/201 ... rring.html
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2540
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg


Återgå till Recepthjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 7 gäster