Lättöl

Vill du ha tips och feedback på ditt recept? Har du en intressant idé du vill diskutera? Här är forumdelen för dig!

Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp

Lättöl

Inläggav Smedol » tisdag 2018-04-24 19:38

Har ett IPA recept som vi brukar brygga och tänkte göra om det till ett lättölsrecept.
Vad ska man tänka på, kan man byta ut malten mot något annat eller ska man ta mindre malt?
Behöver man ändra något på humlen?

Det är ett recept på 50 liter (BIAB) och bruka ligga mellan 5-6%
Malt i receptet:
12,5 kg Pilsner Malt
1,2 kg Munich Malt
1,2 kg Carapils Malt
Smedol
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 29
Blev medlem: lördag 2016-01-30 01:38

Re: Lättöl

Inläggav Bee » tisdag 2018-04-24 21:59

Mäska 70°C i 40 minuter. OG 24-28°Ö
Lycka till. :-)
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Lättöl

Inläggav Drake » onsdag 2018-04-25 00:13

Jag hade nog minskat något på beskan också, så att det inte smakar humle-te menar jag.
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1910
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Lättöl

Inläggav Smedol » onsdag 2018-04-25 22:31

Ok, jag brukar mäska vid 68 grader i en 60 min. SÅ man vill ha ett mindre OG så ska jag mäska kortare tid på 40 min.
Kan jag använda lika mycket malt eller ska man minska på den också?

Är det någon som har något bra exempel eller recept?
Smedol
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 29
Blev medlem: lördag 2016-01-30 01:38

Re: Lättöl

Inläggav Bee » torsdag 2018-04-26 10:37

Smedol skrev:Ok, jag brukar mäska vid 68 grader i en 60 min. SÅ man vill ha ett mindre OG så ska jag mäska kortare tid på 40 min.
Kan jag använda lika mycket malt eller ska man minska på den också?

Är det någon som har något bra exempel eller recept?


Nej, det handlar om mer dextriner. Högre temperatur och inte onödigt lång mäskning gör att du får mer dextriner, dvs bättre munkänsla och lägre utjäsning.
Hamnar du för högt får du späda till rätt OG.

Du får skala ditt recept till rätt OG sen får du arbeta dig fram till rätt mängd specialmalt om du inte blir nöjd ned smaken.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Lättöl

Inläggav Smedol » fredag 2018-04-27 13:36

ok, tack för bra svar.
Smedol
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 29
Blev medlem: lördag 2016-01-30 01:38


Återgå till Recepthjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 12 gäster