av KT_brygg » måndag 2018-01-29 11:39
Tänkte ge en liten uppdatering om hur det gick.
Jag använde all malt jag hade. Dvs 2529g pale ale och 501g carahell.
I min 18L gryta hade jag i 14 L vatten och malten. Värmde 4,7 L i en gryta på sidan om, för att skölja igenom malten med efter utmäskning.
Jag mäskade vid 68°C i 60 min. Utmäskning 75°C i 10 min.
Kokade i 60 min med humlegivor (Cascade 6,2%aa)
14,1g@60min
20g@15min
25,1g@0min
(Senare torrhumling 25g dag 8-14)
Jag fick ut nästan 13 liter (enligt skalan på jäskärlet). OG 1.055. Känner mig riktigt nöjd med detta.
Tyvärr har jästemperaturen varit låg under den första veckan. Började på 18 grader i 3 dygn, vilket var enligt plan. Sedan blev det runt -30 ute och temperaturen i huset sjönk, och därmed temperaturen i jäskärlet. Den har pendlat mellan 15-17 grader. Igår, dag 8, var jag tillbaka på 18°C. Målet är att ligga på 20.
Den verkar dock ha jäst på bra. Tog ett prov igår som låg på 1.012. Frågan är hur den låga jästemperaturen påverkar smaken i slutändan?