Första dubbel-ipa, tankar om mitt recept?

Vill du ha tips och feedback på ditt recept? Har du en intressant idé du vill diskutera? Här är forumdelen för dig!

Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp

Re: Första dubbel-ipa, tankar om mitt recept?

Inläggav Falkens » torsdag 2017-12-07 23:53

// Jonas
| Excessive Supplies | Intertap™ FC | Regulator “Mini”
Falkens
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1997
Blev medlem: torsdag 2013-10-10 09:14
Ort: Sollentuna

Re: Första dubbel-ipa, tankar om mitt recept?

Inläggav Frithiof » onsdag 2018-01-17 15:09

Jag knyter ihop säcken vad gäller den här tråden: den här bryggningen blev inte som jag hade hoppats. Vet inte exakt vad som gick fel, men den är alldeles för söt och har fått ytterst lite kolsyra efter flera veckor på flaska (den fick 2,1 g socker per 33 cl flaska).
Har ingen kvalificerad gissning själv, men kan det var så att för mycket levande jäst faller till botten när man kyler ner den innan buteljering? Jag använder inte gelatin eller nåt liknande.

Och för mycket sötma: är det ett tecken på att den inte fått jäsa klart? Den gick från OG:1.090 till FG: 1.014. Så här i efterhand är det lätt att tänka att jag borde låtit den stå och jäsa några dagar till i rumstemperatur, men jag var ganska säker på att den hade avstannat.
Frithiof
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 57
Blev medlem: tisdag 2017-11-07 20:26

Re: Första dubbel-ipa, tankar om mitt recept?

Inläggav Perwaste » onsdag 2018-01-17 15:41

Vilken jäst använde du?

Jag försökte läsa mig till det men såg det inte någonstans.
//Perwaste
Perwaste
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 184
Blev medlem: tisdag 2016-09-20 19:50

Re: Första dubbel-ipa, tankar om mitt recept?

Inläggav Frithiof » onsdag 2018-01-17 15:48

Perwaste skrev:Vilken jäst använde du?


US-05. Jag strödde i den i jäshinken, alltså ingen rehydrering (eller vad det heter). Och jag är ganska säker på att vörten blev rejält syresatt, eftersom jag hällde genom en saftsil från kokkärlet ner i jäshinken.
Frithiof
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 57
Blev medlem: tisdag 2017-11-07 20:26

Re: Första dubbel-ipa, tankar om mitt recept?

Inläggav D Ipa » onsdag 2018-01-17 19:48

Med en så stark öl kan det ta bra många veckor innan det blir kolsyra, men i så fall hinner fräschheten på humlen avta
D Ipa
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 33
Blev medlem: onsdag 2016-01-20 19:33
Ort: Uppsala

Re: Första dubbel-ipa, tankar om mitt recept?

Inläggav Saint » torsdag 2018-01-18 09:34

Du behöver inte oroa dig...1,090 till 1,014 skulle jag vara nöjd med den jästen. Det är ju närmare 10% så nog är det DIPA alltid....Kolsyran behöver du inte vara orolig över. 2g socker/flaska är ju 6g/liter och med den styrkan kan du nästan få vänta månader. Låta den bara stå mörkt ett bra tag. Fräschheten försvinner som sagt, men smaken lär det inte vara något fel på så länge den inte oxiderar.
Saint
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 132
Blev medlem: tisdag 2017-10-03 08:07

Re: Första dubbel-ipa, tankar om mitt recept?

Inläggav Frithiof » torsdag 2018-01-18 13:01

Ja, den blev ju mer extrem än nödvändigt. Men jag låter den stå i en månad till innan jag provar att öppna nästa. Den kanske är riktigt fin då :)

Och jag kände inte till att alkoholhalten påverkar kolsyrejäsningen på det viset -- så tack för svar!
Frithiof
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 57
Blev medlem: tisdag 2017-11-07 20:26

Föregående

Återgå till Recepthjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst