har bara bryggt ett fåtal gånger och tänkte nu gå på projekt julöl. Efter att ha snokat runt en del på forum och andra sajter har jag knåpat ihop en grund för vad jag tror kan bli smaskigt. Det jag främst behöver hjälp med är mängden på kryddorna och humlegivorna.
för närvarande ändrar jag lite i receptet typ varannan minut men kom gärna med tips och funderingar samt om något ser helt galet ut. Jag har inte koll på allting så bara glad om någon pekar mig i rätt riktning!
Metod: BIAB med lakning. Volym i jäskärl: ca 10L
enligt beersmith: IBU 41, OG 1058, FG 1015, ABV 5,7%
1,85 kg Pale Malt (2 Row) US (3,9 EBC) Grain 1 63,6 %
0,75 kg Caramel/Crystal Malt -120L (236,4 EBC) Grain 2 27,3 %
0,15 kg Chocolate Malt (689,5 EBC) Grain 3 9,1 %
10,00 g East Kent Goldings (EKG) [5,00 %] - Boil 45,0 min
20,00 g Fuggles [4,50 %] - Boil 30,0 min
10,00 g Fuggles [4,50 %] - Boil 10,0 min
10,00 g East Kent Goldings (EKG) [5,00 %] - Hopstand 30min
20,00 g East Kent Goldings (EKG) [5,00 %] - Dry Hop 5dgr
20,00 g Fuggles [4,50 %] - Dry Hop 5dgr
1 (max 2) Cinnamon Stick (Boil 10,0 mins)
1,50 g Kryddnejlika (Boil 10,0 mins)
5,00 g apelsinzest (Boil 10,0mins)
5,00 g Anise, Star (Boil 5,0 mins)
3,00 g Pomerans (Boil 5,0 mins)
möjligtvis lägger jag till lite granskott och enbär
1,0 pkg SafAle English Ale S-04. kanske ändrar till Empire Ale Mangrove Jacks M15