Hej!
Ny på forumet och i hembryggningen.
Jag älskar att läsa och lära mig nya saker. För att sedan när jag har en viss kunskapsbas testa och se om jag reder ut det.
Jag har bryggt sådana färdiga kitt men tänkt se om jag lyckas designa ett eget öl.
Eftersom vi närmar oss en högtid så ska hade jag tänkt inspirera mig av den.
Brygga en julale som för tankarna mot pomander, julapelsin. Ingen aning om det kan vara trevligt eller inte.
Jag har några frågor jag tänkt höra om någon klok människa har bra svar på.
Min utrustning är väldigt spartansk och siktar mot ca 10 l färdigt.
Jag tänker mig ha mina ingredienser i sådana där påsar för att underlätta silning odyl för mig. Det har varit ganska bökigt.
Malt:
Pale ale-malt 80%, 2000 g
Pilsner-malt 16%, 400 g
Vetemalt 4%, 100 g
Låter det som en grund tro? Vetemalten har jag förstått det som att den hjälper till att bygga upp skummet med sina proteiner. När jag hällt upp ett öl vill jag gärna att skummet ska finnas kvar även efter jag skurit upp en potatis. Ska jag minska mängden tro och få större förhållande mellan malt och vätskemängd? Med detta siktar jag på ca 2,8 l/kg. Men måste kanske minska mängden malt för ökat förhållande?
Humle:
Mandarina Bavaria Kottar Alfasyra: 7-10%
10 g 60 min
15 g 20 min
25 g 10 min
50 g 0 min
Förstått det som att denna för smakerna åt apelsinhållet. Jag vill ha framtonad smak och inte för mycket beska. Funderar på om detta kanske ger för lite beska så att jag ska fördela om lite? Men å andra sidan gillar jag när öl inte är för besk.
Kryddor:
Sen behövs kryddor för att nå den är pomander känslan.
Detta är mitt största frågetecken. Kryddnejlikan... Jag försöker hitta erfarenheter om detta. Flera skriver att den lätt tar över. Någon använde 0,5 tsk malen till 20 l och det tog över. Någon använde 1 hel per liter och det gick knappt att dricka. Till 10 liter, 1 hel kanske?
Kanel känns juligt med så det är frågan om man ska ha med lite sådant. 1 tsk malen? 1 eller 2 stänger?
Jag känner mig osäker på att låta dem dra i sprit och sedan tillsätta spriten. Tycker det känns svårt för mig i nuläget. Tänker mig jag lägger i dem i vörtkoket när det är 5 min kvar.
Tillsatser:
Osäker på det här med att göra ölen klarare. Läst om att använda Irish Moss. Till det här då ca 4 g och tillsätta när det är 15 min kvar på koket. Ska man ta bort det innan jäsningen eller ska det vara kvar?
Jäst:
Tänker Fermentis Safale US-05. Någon annan rekommendation?
Jäsningen sker i källarförrådet. Den där håller sig temperaturen ganska stabilt på 18-19 grader.
Oj, det här blev mycket längre än vad jag föreställt mig från början.
Tack för synpunkter på förhand!