av skyking » onsdag 2017-08-30 10:07
Ett tips är "Kreativ Ölbryggning" av P.M.Eronson och S.Svensson, de går igenom en hel del olika ingredienser utöver det vanliga och nämner lämplig dosering. Det är förvisso beroende på hur karaktär som ingrediensen skall ge, men för de flesta kan man ge en g/L- eller ml/L-siffra på "lagom" nivå.
För chili så bör man nog också ta höjd för hettan. Där blir det snarare scoville*g/L det relevanta måttet så får man räkna ungefär som man gör med humle (även om man inte har exakta siffran för scoville-hettan i just den chilin man använder).
Ett annat tips (som också nämns i boken) är att lösa upp ingrediensen i sprit (tinktur). Isht när det gäller icke-jäsbara ingredienser så kan man experimentera genom att tillsätta lite tinktur till färdig öl. På så sätt kan man få en fingervisning om vilket smakbidrag det ger, om det passar med öl - därmed inte sagt att smaken blir densamma som om man tillsätter tillsatsen på något annat sätt (man skall särskilt vara medveten om att det kan ske transformeringar vid upphettning som ändrar karaktär hos ingrediensen).
En annan möjlighet som kan användas för att rädda överdosering till viss mån är att blanda ut med vanlig öl. Det är iofs inte praktiskt ifall du har doserat flera tiopotenser för högt, men kan defitivt göras ifall du doserat dubbelt.