lesonen skrev:Ok. I alla videos jag kan hitta på Youtube så rekommenderar dom ju att man använder sig av ca 20-30psi i några minuter under skakning.
Men kollar man på kolsyretabellen på MaltMagnus så rekommenderas ett tryck på ca 0,76psi.
Gäller malt Magnus tabell endast för den "långa" metoden? Eller ska jag välja det trycket även i den snabba?
Skickat från min E5823 via Tapatalk
Tabellerna gäller för den långa varianten eller eg, när jämviktstryck uppstått, dvs när fatet stått så länge att du kan konstatera att det varken ökar eller minskar.
När du ska köra den snabba varianten med att rulla eller skaka, så behöver du ha övertryck, dvs mer än tabellerna visar om det ska gå rimligt snabbt. Jag har kört några gånger och då tryckt i typ 4 bar första vändan. Skakat tills trycket är nere på 2 igen och tryckt i 4 bar igen och skakat. Sen får man lugna sig lite om man inte ska få i för mycket kolsyra. Hur mycket "head space", dvs hur mycket fatet är fyllt spelar oxå roll. Ju större gasficka du har, desto mer gas har du i flaskan som kan lösa sig i vätskan.
Numera försöker jag ha is i magen och trycksätter till 1,8 ca och låter den stå minst två veckor, låter kolsyreflaskan vara ansluten hela tiden (kör med små Sodastreamflaskor).
Förövrigt tycker jag att tabellerna ligger generellt för lågt för min smak iallafall, men det är en helt annan historia.