För högt FG?

Vill du ha tips och feedback på ditt recept? Har du en intressant idé du vill diskutera? Här är forumdelen för dig!

Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp

För högt FG?

Inläggav FredrikS » måndag 2017-05-22 20:28

Hejsan

Jag har bryggt efter detta recept.

Pale ale 2,5kg
Victory 2,5kg
Choklad 450g
Caramel 300g
Rostat korn 100g

Lactos 1kg
Socker 1kg
Honung 500g

Target 35g vid 60min
Fluggle 25g vid 15min
Vaniljstänger 4st vid 5min

Jäst = New world strong ale (Mangrove Jack´s m42)

Tänkte lagra den med ekspån och slänga i lite kaffe vid fatsättning för att få en riktigt sliskig historia med mycket smak osv.

Men nu till min fråga, OG var på 1.096 och nu efter 3 veckor i jäskärlet så är den på 1.038. Är de möjligt att den har jäst färdigt på de?
Jag vet att de är mycket laktos och så men ändå?

Till detta kan vara bra att känna till att den jäste i 19grader den första veckan och sen vecka 2 var de på 17grader. Jag tog ett prov och såg att den redan då stod på 1.038. Jag höjde då tempen till 20 grader och slängde i 100gram socker. De började bubbla i jäsröret igen men nu är den alltså tillbaka på 1.038.

Vad tror ni?
Tack för svar :)
FredrikS
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 19
Blev medlem: måndag 2016-08-08 09:47

Re: För högt FG?

Inläggav Bee » måndag 2017-05-22 20:44

Står inte hur stor sats du har, men BS säger att du får 15°ö på 20l av 1kg laktos. Är satsen på 10l vilket det set ut att vara med tanke på maltnotan så betyder det att 30°ö är från laktosen.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: För högt FG?

Inläggav ekstedt » måndag 2017-05-22 22:00

Den har jäst klart.

Det det var sanslöst mycket laktos för övrigt.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: För högt FG?

Inläggav FredrikS » tisdag 2017-05-23 19:13

ekstedt skrev:Den har jäst klart.

Det det var sanslöst mycket laktos för övrigt.


De är ett recept för 20l.
Tycker du de är mycket ändå?
FredrikS
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 19
Blev medlem: måndag 2016-08-08 09:47

Re: För högt FG?

Inläggav ekstedt » tisdag 2017-05-23 19:37

FredrikS skrev:De är ett recept för 20l.
Tycker du de är mycket ändå?


Ja, jag utgick ifrån att det var för 20 l.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: För högt FG?

Inläggav skyking » onsdag 2017-05-24 00:53

Så här kan man räkna väldigt grovt:

Extraktgivare är Pale Ale, Victory, Caramel, Laktos, Socker och Honung, totalt 7.8kg (ungefär 8kg då) som ger 96Ö. Av detta kommer 1kg (dvs 1/8) från laktos som inte kommer jäsas ut alls - 1/8 av 96Ö är 12Ö som alltså kommer från laktos och 84Ö från övrigt. Räknar man nu som vanligt jäser du ner 84Ö till 21Ö plus 12Ö som blir kvar från laktosen så blir det alltså 33Ö kvar.

Jag tycker nog man med det rymliga samvete som medgivit ovanstående beräkning att 38Ö ligger rätt nära.
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1370
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03

Re: För högt FG?

Inläggav ekstedt » onsdag 2017-05-24 09:19

skyking skrev:Så här kan man räkna väldigt grovt:

Extraktgivare är Pale Ale, Victory, Caramel, Laktos, Socker och Honung, totalt 7.8kg (ungefär 8kg då) som ger 96Ö. Av detta kommer 1kg (dvs 1/8) från laktos som inte kommer jäsas ut alls - 1/8 av 96Ö är 12Ö som alltså kommer från laktos och 84Ö från övrigt. Räknar man nu som vanligt jäser du ner 84Ö till 21Ö plus 12Ö som blir kvar från laktosen så blir det alltså 33Ö kvar.

Jag tycker nog man med det rymliga samvete som medgivit ovanstående beräkning att 38Ö ligger rätt nära.


Problemet med den här kalkylen är att man har mycket högre utbyte av socker och laktos än av malt. Eftersom endast c:a 80 % av malt är extraherbart, och man typiskt ligger på 75 % utbyte av detta så kan man räkna med att 1 kg malt ger 600 g sockerarter, medan 1 kg socker ger 1 kg sockerarter. Laktosen bidrar snarare med 20Ö mellan tummen och pekfingret, så om man tänker bort laktosen har vi alltså jäst ner från 1076 till 1018 vilket verkar fullt rimligt.

Edit: 1 kg laktos till 20 l ger 17Ö mer exakt.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: För högt FG?

Inläggav skyking » onsdag 2017-05-24 19:03

ekstedt skrev:Problemet med den här kalkylen är att man har mycket högre utbyte av socker och laktos än av malt. Eftersom endast c:a 80 % av malt är extraherbart, och man typiskt ligger på 75 % utbyte av detta så kan man räkna med att 1 kg malt ger 600 g sockerarter, medan 1 kg socker ger 1 kg sockerarter. Laktosen bidrar snarare med 20Ö mellan tummen och pekfingret, så om man tänker bort laktosen har vi alltså jäst ner från 1076 till 1018 vilket verkar fullt rimligt.

Edit: 1 kg laktos till 20 l ger 17Ö mer exakt.


Som jag påpekade så var det "mycket grovt" räknat...
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1370
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03


Återgå till Recepthjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 8 gäster