Passionsfrukt & Mango i jäskärl?

Vill du ha tips och feedback på ditt recept? Har du en intressant idé du vill diskutera? Här är forumdelen för dig!

Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp

Passionsfrukt & Mango i jäskärl?

Inläggav macrusm » torsdag 2017-04-27 06:41

Hej!

Jag har en liten patch på 10 liter singelhumlad mosaic ipa som står och jäser på bra.
Har gjort receptet ett par gånger innan men gott resultat men tänkte ge mig på ett försök på en twist, att ha i riktig frukt.
Tänkte mig mango och passionsfrukt. Har läst runt lite på det lilla jag har lyckats söka fram.
Den ska jäsa 14 dagar och dag 10 ska jag torrhumla och tänkte även då slänga i 1/2 mango och 8 passionsfrukt.
Hur gör man detta bäst? Läste någonstans att dem doppade passionsfrukten i kokande vatten och sen göpte ut och tryckte ut juicen genom en fin sil för att sedan frysa innan man lägger ner i jäskärlet. Frågan är om jag ska göra så med passionsfrukten och mixa ner mangon ihop så det blir till en puré och sedan in i frysen för att sen hacka upp i bitar och ner i kärlet? I en kokad damstrumpa eller rätt ner i kärlet?

Eller ska jag göra på ett helt annat vis? :D haha
macrusm
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 8
Blev medlem: söndag 2017-04-23 15:11
Ort: Kristianstad

Re: Passionsfrukt & Mango i jäskärl?

Inläggav Jonas Johnsson » torsdag 2017-04-27 15:08

När jag körde i frukt så mixade jag allt och värmde till 80 grader, kylde och hällde i.
Jonas Johnsson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 457
Blev medlem: söndag 2014-10-19 18:12
Ort: Göteborg

Re: Passionsfrukt & Mango i jäskärl?

Inläggav macrusm » fredag 2017-04-28 06:25

Jonas Johnsson skrev:När jag körde i frukt så mixade jag allt och värmde till 80 grader, kylde och hällde i.


Okej tack för tipset, då kanske man skulle gjort så. Rakt ner i jäskärlet, inte i påse? Hur långt in i jäsningen?
macrusm
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 8
Blev medlem: söndag 2017-04-23 15:11
Ort: Kristianstad

Re: Passionsfrukt & Mango i jäskärl?

Inläggav Jonas Johnsson » fredag 2017-04-28 09:19

Jag gjorde det efter att högkröjsen lagt sig.
Jonas Johnsson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 457
Blev medlem: söndag 2014-10-19 18:12
Ort: Göteborg

Re: Passionsfrukt & Mango i jäskärl?

Inläggav Radhusgrillen » fredag 2017-04-28 13:14

Jag grubblade lite över det där med frukt och att pastörisera skulle ju inte skada. Frågan är då vilket som är lämpligast, 80 grader eller lägre temp men längre tid? Det blir ju en viss smakskillnad vid pastörisering så frågan är var den bästa kompromissen ligger. Har en sous vide-maskin så jag kan teoretiskt låta en burk/flaska vattenbada i timmar vid given temperatur.
Retsticka men ingen taskvört
Radhusgrillen
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 276
Blev medlem: onsdag 2013-11-13 10:39

Re: Passionsfrukt & Mango i jäskärl?

Inläggav Jonas Johnsson » lördag 2017-04-29 17:05

Jag är inget pastöriseringsproffs, men vad jag läste mig till så var det tempen och inte tiden som var det viktiga. Jag läste 80 °C, och det körde jag upp frukten till. Tänker att bakterier framförallt är temperaturkänsliga och inte tidskänsliga ;).
Jonas Johnsson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 457
Blev medlem: söndag 2014-10-19 18:12
Ort: Göteborg

Re: Passionsfrukt & Mango i jäskärl?

Inläggav Swedeman » lördag 2017-04-29 18:04

Jonas Johnsson skrev:Jag är inget pastöriseringsproffs, men vad jag läste mig till så var det tempen och inte tiden som var det viktiga. Jag läste 80 °C, och det körde jag upp frukten till. Tänker att bakterier framförallt är temperaturkänsliga och inte tidskänsliga ;).

Nja, så är det inte. Ju lägre temperatur desto längre tid behövs. Högre temperatur är dock negativt på lukt och smak. 72-75 grader i 2-5 minuter. 2 minuter vid 72 grader används inom livsmedelsindustrin som riktvärde för avdödning av tex listeria.
Swedeman
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 6
Blev medlem: lördag 2017-02-25 11:44

Re: Passionsfrukt & Mango i jäskärl?

Inläggav Jonas Johnsson » söndag 2017-04-30 09:39

Swedeman skrev:Nja, så är det inte. Ju lägre temperatur desto längre tid behövs. Högre temperatur är dock negativt på lukt och smak. 72-75 grader i 2-5 minuter. 2 minuter vid 72 grader används inom livsmedelsindustrin som riktvärde för avdödning av tex listeria.

JA se där! Som sagt, inget pastöriseringsproffs.
Jonas Johnsson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 457
Blev medlem: söndag 2014-10-19 18:12
Ort: Göteborg

Re: Passionsfrukt & Mango i jäskärl?

Inläggav macrusm » torsdag 2017-05-04 06:29

Det fungerar inte att frysa frukten då? Eller bakterierna överlever det?
macrusm
Satsbryggare
Satsbryggare
 
Inlägg: 8
Blev medlem: söndag 2017-04-23 15:11
Ort: Kristianstad

Re: Passionsfrukt & Mango i jäskärl?

Inläggav Anders_Adler » tisdag 2018-01-23 09:09

Jag väcker denna lite och ställer en fråga. Om jag slänger i Mangon rätt i jäskärlet kommer det att lägga sig på botten tillsmans med jästen eller kommer det bli jobbigt att flytta ölen med hävert till ett sekundär /flaskningskärl?
Anders_Adler
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 194
Blev medlem: torsdag 2015-01-29 10:22

Re: Passionsfrukt & Mango i jäskärl?

Inläggav Jonas Johnsson » fredag 2018-02-09 15:22

Det mesta av böset lägger sig på botten men det blir ändå en del kvar i suspension.
Jonas Johnsson
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 457
Blev medlem: söndag 2014-10-19 18:12
Ort: Göteborg


Återgå till Recepthjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 1 gäst