Whiskymalt

Vill du ha tips och feedback på ditt recept? Har du en intressant idé du vill diskutera? Här är forumdelen för dig!

Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp

Whiskymalt

Inläggav turbin000 » måndag 2017-04-24 22:07

Hej.
Tänkte brygga ett öl med Whiskymalt, är det någon som provat det ?
Vilken basmalt kan man ha och hur mycket Whiskymalt?
Det kanske är någon som har recept?
turbin000
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 15
Blev medlem: måndag 2013-10-21 22:36

Re: Whiskymalt

Inläggav fredrik.stahl » tisdag 2017-04-25 10:14

Javisst kan du göra det. Vilken basmalt du ska ha beror helt på vilken ölstil du tänker utgå från. Whiskymalt är ofta ganska fenolisk med en fet och oljig röksmak, så använd inte för mycket och tänk på att den smaken ska passa med övriga smaker i ölet. Det kan bli riktigt bra men också krocka rejält. Oljigheten passar inte så bra med humle och ölet kan behöva en del sötma eller rostade smaker för att få balans. Vilken mängd som är lagom beror på ölstil - det kan passa med mycket mer i en imperial stout än i en wienerlager t.ex.

Själv tycker jag det krävs en hel del lagring för att smakerna ska gifta sig, och jag tröttnar också rätt snabbt på den där oljigheten. Föredrar gotländsk rökmalt om jag vill ha kraftig röksmak, den har inte oljigheten från torven utan är mycket torrare med drag av enris och björkved.
Användarvisningsbild
fredrik.stahl
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 652
Blev medlem: torsdag 2007-01-04 21:50
Ort: Frösön

Re: Whiskymalt

Inläggav Novis » tisdag 2017-04-25 13:53

Inte helt exakt rörande frågan , men på Weyermanns hemsida finns ett recept som de kallar för Whiskyale där de har bokrökt malt i receptet.
Novis
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 44
Blev medlem: måndag 2013-09-09 08:45

Re: Whiskymalt

Inläggav ekstedt » tisdag 2017-04-25 14:54

I boken "Malt" tillfrågas ett antal bryggare (bl.a. Wayne Wambles från Cigar City) om vilken malt de tycker sämst om. Jag vill minnas att alla pekade ut just torvrökt malt.

Med det sagt kan det ju hända att just du kommer älska den här malten.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Whiskymalt

Inläggav Janne gnoff Berglund » tisdag 2017-04-25 16:31

Vet inte om jag använt någonting som hette just "whiskymalt" men har bryggt med torvrökt malt, av olika slag, ett par gånger.
Varje gång tänker jag att rökigheten blir för intensiv och inte balanserad.

Dock har jag bryggt ett flertal gånger med Gotländsk rökmalt och varit nöjd.

Weyermanns rökmalt är mycket mild, vill minnas att Berit på Närke och jag pratade om den en gång och hon ansåg att man ska räkna den som basmalt om man vill ha någon tydlig rökkaraktär. Jag hade använt den mer begränsat och fick ingen rök alls.


Ska du ge dig på att brygga med torvrökt malt skulle jag säga att ta den basmalt du tror passar bäst till den stil av öl du skall brygga, använd sedan den rökiga malten försiktigt, kanske bara någon procent och inte mer än 5%, åtminstone första gången.
Janne gnoff Berglund
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 1018
Blev medlem: fredag 2006-11-10 14:49
Ort: Göteborg

Re: Whiskymalt

Inläggav turbin000 » tisdag 2017-04-25 20:22

Tackar för svar.
Malten jag har köpt heter: Whisky malt light 20 ppm
Helmalt EBC:2,5-3,7 C.M.
Tillverkare: Ölbolaget.

Tänkte brygga med pilsnermalt som bas, sedan
karamellmalt och whiskymalt.
Jäst: brittish Ale B4.
turbin000
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 15
Blev medlem: måndag 2013-10-21 22:36

Re: Whiskymalt

Inläggav Mannbergo » onsdag 2017-04-26 13:00

https://otterbo.wordpress.com/2014/11/2 ... iskeyolen/

Otterbo har testat detta och han verkar nöjd, detta med 100 % whiskeymalt. Recept ska finnas där nånstans också.

Skickat från min PLUS via Tapatalk
Mannbergo
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 25
Blev medlem: torsdag 2017-04-06 12:29


Återgå till Recepthjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 8 gäster