av seasteel » onsdag 2017-03-15 12:00
Varför Maris Otter som basmalt? När jag började brygga så läste jag någon recension som var positiv till MO, så jag köpte lite och testade. Det visade sig att jag gillade smaken på ölen och därför har jag fortsatt brygga på den utan mer tanke än så. Jag har egentligen till huvudsak bryggt Ales så det har fallit sig naturligt att ha just en alemalt som basmalt hemma. De enstaka gånger jag har testat brygga lageröl så har jag köpt en skvätt pilsnermalt för ändamålet.
Jag jobbar ett stenkast från PGWs lagershop så det är enkelt att svänga förbi och köpa en 25kg-säck och eftersom de har okrossad MO i 25kg till bra pris så har det bara fallit sig som så att jag fortsatt med den malten.
Jag köper specialmalt från MM bland annat men försöker hålla nere de inköpen av kostnadsskäl…. (Frakt + ompack…) Jag kör i regel också ganska enkla recept med basmalt, någon karamell samt eventuellt vete eller havre. Om jag vill ha färgbidrag åker det i lite rostat korn sista 5 minuterna av mäskningen. Så oftast är det bara 2 maltsorter, i princip aldrig mer än 4 förutom i min Höstmys där det åker i massa gottigheter som chokladmalt etc. (DIPAN jag skrev om i ett annat inlägg kommer också bli ett avsteg från KISS-principen)
Det kommer inte bli aktuellt att köpa 25kg av både pilsner och ale så jag behöver välja den ene eller andra. Och det är ju klart, jag kan lika gärna ha pilsner som basmalt. Dock så är hela mitt ”bryggtänk” och receptbyggnad baserat på MO-malt eftersom alebryggning har stått för 95% av alla bryggningar jag gjort. Det var därför, för mig, självklart att försöka brygga lager på alemalt och inte börja brygga ale på pilsnermalt. Men man är ju inte sämre än att man kan ändra på sig!
Jag kan ju lika gärna ha en säck pilsnermalt hemma tillsammans med en mindre mängd kraftigare malt. Att ha en säck av varje är uteslutet då jag inte vill ha dem stående för länge. En typisk maltmota för mig är ca 3,5kg så 2 säckar är 14 bryggningar vilket nästan motsvarar ett års förbrukning.
Jag får helt enkelt provbrygga en enkel standardlager på den MO jag har hemma och se hur resultatet blir innan jag bestämmer mig.
Och varför i all sin dar gillar huskorset Bitburger och ljusa industrilager utan smak och inte smaskiga ales med humle och maltkaraktär? Det har jag frågat henne många gånger, men svävar fortfarande i ovisshet. Visserligen har hon en aversion mot mörka öl, men även ljusa ales rynkar hon på näsan åt. Och jag har försökt ”lura” henne med att inte säga att det är just ale hon dricker, men hon går inte på det utan spottar o fräser så fort det smakar lite mer än bara ”en stor stark”. OCh det spelar ingen roll om det är IPA, APA, ESB osv, resultatet blir det samma.
Egentligen skulle det nog vara perfekt att köra en flaska vatten i sodastreamen, slå i en snaps och sedan vifta med en humlekotte ovanför flaskan för att det ska bli lagom med ölkaraktär för hennes smak……
Men som sagt, jag får köra en test och se hur det går med MO och lager-bryggd.
Tack för er input! Uppskattas!