Vill du ha tips och feedback på ditt recept? Har du en intressant idé du vill diskutera? Här är forumdelen för dig!
Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp
av Jonathan » lördag 2016-07-30 12:45
Har tänkt brygga en kaffestout för första gången på 2r liter med
Maris orter 5.4kg
Puffat vete 453g
Chocolate malt 226g
Rostat korn 226g
Darwin crystal 453g
Kaffebönor grovmalen 226g
Mäskningen är på 1.5h
Skall ha
Northen brewer 56g 60min
Galena 28g 30 min
Spalt 28g 5 min
När bör jag tillsätta kaffet?
Från början i Mäskningen?
Kallmäska innan och tillsätta vid slutet?
Sekundärjäsningen?
-
Jonathan
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 21
- Blev medlem: måndag 2014-12-08 00:49
av eric » lördag 2016-07-30 15:09
Jag tycker kallbryggt kaffe tillsatt i jäskärlet ger en mild och rund kaffesmak. Det beror helt på vad du vill uppnå. Kaffe tillsatt under koket blir ju något kärvare och mer rostat.
Min sida:
http://alnemar.com
-
eric
- Dekoktionsmäskare
-
- Inlägg: 673
- Blev medlem: lördag 2013-06-15 22:38
-
av Jonathan » lördag 2016-07-30 15:47
Men då är det att föredra vid sekundärjäsning efter 12-14 dagar? Bör man tappa upp på nytt kärl innan man tillsätter kaffe eller kan man låta det sekundärjäsa i samma kärl?
Kan man till och med tappa upp på fat direkt och tillsätta kaffet där för att sen tillsätta kolsyra ett par dagar senare?
-
Jonathan
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 21
- Blev medlem: måndag 2014-12-08 00:49
av eric » lördag 2016-07-30 19:30
Ja, om du har fat skulle jag föredra att tillsätta det rakt ner där. Bara för att vara tydlig så kallbrygger man och silar av vid sidan av och tillsätter sedan själva kaffevätskan till ölet.
Min sida:
http://alnemar.com
-
eric
- Dekoktionsmäskare
-
- Inlägg: 673
- Blev medlem: lördag 2013-06-15 22:38
-
av Jonathan » lördag 2016-07-30 20:00
Kanon
Stort tack för hjälpen. Bara en sista fråga. Spelar det någon roll om man kolsyrar ölet direkt eller bör man vänta ett par dagar efter man tillsatt kaffet?
-
Jonathan
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 21
- Blev medlem: måndag 2014-12-08 00:49
av eric » lördag 2016-07-30 22:04
Tillsätt det innan du kolsyrat så slipper du slösa på co2. I övrigt kan jag inte tänka mig att det har någon betydelse. Om man är superrädd för oxidering kanske man kan överväga att tillsätta kaffet under den aktiva fasen av jäsningen.
Min sida:
http://alnemar.com
-
eric
- Dekoktionsmäskare
-
- Inlägg: 673
- Blev medlem: lördag 2013-06-15 22:38
-
Återgå till Recepthjälp
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 13 gäster