Habanero

Vill du ha tips och feedback på ditt recept? Har du en intressant idé du vill diskutera? Här är forumdelen för dig!

Moderatorer: martinb, alekks, Webbgrupp

Habanero

Inläggav pannkaksparty » onsdag 2016-06-01 15:19

Tänke jag skulle brygga en habanero apa eller kanske en ipa, när habanerosarna mognat på balkongen.
Receptet är inte klart, men något fruktigt blir det iallafall.

Frågan är när tillsätter jag habanero'n?och hur mycket snackar vi i en 25 liters batch?
60 min?
15min?

Vill ha smaken men jag vill inte ha den gubba stark.
pannkaksparty
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 62
Blev medlem: lördag 2016-01-16 16:10

Re: Habanero

Inläggav eric » onsdag 2016-06-01 15:41

Fråga den här snubben, han har bryggt lite ipor/dipor med chili.
eric
Dekoktionsmäskare
Dekoktionsmäskare
 
Inlägg: 673
Blev medlem: lördag 2013-06-15 22:38

Re: Habanero

Inläggav Rocksolid » torsdag 2016-06-02 10:26

Jag bryggde 25 liter Imp Stout med Aji Limone Chili.
Hade i en, som jag grovhackade och kokade upp i minimalt med vatten väldigt snabbt. Hällde sedan i allt i jäshinken som redan stått i två veckor.
Har bara provsmakat den en gång för ett par månader sen, men då var den stark! För stark för att det skulle vara gott. Styrkan borde avta med tiden, men var försiktig med mängden Habanero du har i!
Användarvisningsbild
Rocksolid
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 411
Blev medlem: onsdag 2015-08-05 08:49
Ort: Sundbyberg

Re: Habanero

Inläggav Hugo » torsdag 2016-06-02 11:55

Om du inte vill bränna en hel batch på första försöket kanske ett extrakt i vatten eller sprit kan va nåt. Du kan ta en likvärdig öl på flaska, öppna och pytsa i lite extrakt, på med ny kapsyl och vänta några dar. Borde ge en ganska bra referens för vilken mängd som är lämplig.


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Hugo
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 153
Blev medlem: söndag 2014-11-02 13:25

Re: Habanero

Inläggav pannkaksparty » torsdag 2016-06-02 13:09

Jag har några olika sorter och det är det mildare som är tänkta att bli bärs.

Bra tänkt, jag ska flaska en batch om några dagar. Det blir ett jättebra tillfälle att koka ett litet habanero extrakt och dra i de sista litrarna. Skitbra idé !
pannkaksparty
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 62
Blev medlem: lördag 2016-01-16 16:10

Re: Habanero

Inläggav Bee » fredag 2016-06-03 09:38

Jag hade gått mot en starkare chili sort, som ger en lång hetta. Typ elephants trunk, scotch bonnet eller habanero. Generellt sett så gillar jag inte chili i öl, men jag smakar alltid om jag blir bjuden. (Den enda ölen med chili som jag gillat var en saison med chili i.) Det finns risk att få för mycket grönsaksmak på ölet om man behöver mycket frukter i. Så bättre med en stark jävel än flera svaga.
@Rocksolid
Jag kanske är skadad av mitt eget odlande, men en aji lemon i 25 liter. Det låter lite lite? Hur funkar citrustonerna med Stoutens rostiga smak, kan tänka mig att det blir lite citronlaktrits- eller chokladlakritsvibbar.
Ge gärna en lite utförligare smakbeskrivning. :)
(Ska nog hacka ner en chili i min oatmeal Stout ikväll.)
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Habanero

Inläggav Rocksolid » fredag 2016-06-03 14:31

Ja du Bee, har inte vågat smaka den än sen sist haha. Men jag får väl kyla en bara för att :) Problemet är att det är på tok för lite kolsyra i dom. Sket sig (igen) med kolsyra i stouts. Vet inte vad jag ska göra. Hälla i fat o tvångskolsyra eller öppna alla flaskor o tillsätta Safbrew F2.
Jag återkommer i vilket fall. Har du vägarna förbi får du gärna komma o smaka :D
Användarvisningsbild
Rocksolid
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 411
Blev medlem: onsdag 2015-08-05 08:49
Ort: Sundbyberg

Re: Habanero

Inläggav Bee » fredag 2016-06-03 23:08

Lätt! Eller så ordnar vi ett flaskbyte någon dag. Åker oftast bil när jag är i Solna/Sundbyberg på torsdagar.
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 3035
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Habanero

Inläggav pannkaksparty » lördag 2016-06-04 15:20

jag har scotch bonnet på balkongen, har även cgn21500 dessa två blir nog mina aspiranter .
http://fataliiseeds.net/search?query=CGN+21500
http://fataliiseeds.net/search?query=scotch+bonnet
pannkaksparty
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 62
Blev medlem: lördag 2016-01-16 16:10

Re: Habanero

Inläggav entombed » onsdag 2016-06-08 12:40

Låt habaneron dra i sprit 2-3 dagar, ta fram en annan likvärdig öl och testa mängdgivelsen i den och tillsätt sedan spriten(inte habaneron) efter primärjäsningen.
entombed
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 129
Blev medlem: söndag 2014-01-19 01:27

Re: Habanero

Inläggav pannkaksparty » söndag 2016-06-12 10:52

Blev aldrig något test häromsistens när jag flaskade, blev en hopshot istället.
Men satte en ny batch igår , så den skulle jag kunna dela upp och köra lite habanero i ena delen av den.
pannkaksparty
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 62
Blev medlem: lördag 2016-01-16 16:10

Re: Habanero

Inläggav aenima » tisdag 2016-06-28 13:52

Vi hade 1/4 habanero i 10 liter av en IPA som vi bryggde. Högst personligt men jag tyckte det var perfekt mängd. Sen är det beroende på ölet också. Hade en chipotle i 10 liter av en amber ale och tyckte mängden var helt perfekt. Gjorde sen en imperial stout och hade i 2 st chipotle och det var inte tillräckligt.....

/Peter
En av medlemmarna i hembryggargänget Fear Wolf Brewery:
Blogg
aenima
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 222
Blev medlem: lördag 2009-12-26 15:18


Återgå till Recepthjälp

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 23 gäster