Sida 1 av 2

Viol och lakrits i Porter

InläggPostat: fredag 2015-11-20 11:23
av joelholmquist
Jag är sugen på att krydda min Porter med lakrits och viol.

Lakrits kan jag tänka mig flera sätt att krydda med, har även läst en del på forumet här om det. Jag har dock inte sett någon som hällt i lite lakritspulver (kung Markatta) i jäskärlet nån dag innan coldC. Nån som provat?

Viol....hur sjutton får man fram den aromen?
Köpa essens och tillsätta?!?
Eller finns det nån trevlig jäst som producerar violestear? ;-)

Viol och lakrits i Porter

InläggPostat: fredag 2015-11-20 11:51
av joelholmquist
O nej! :-( lakritspulver har ju massa socker i sig hmm det blir ju inte bra, då käkar väl jästen upp det. Vad blir kvar?

Angående viol, vad tror ni om denna?
http://www.strosselannat.se/essencer/es ... ddedtocart

Re: Viol och lakrits i Porter

InläggPostat: fredag 2015-11-20 19:33
av Weinkeller
Lakritsrot i koket funkar. Alternativt som tinktur. Stjärnanis likaså men extremt potent och lite kryddigare karaktär.

Re: Viol och lakrits i Porter

InläggPostat: fredag 2015-11-20 22:05
av joelholmquist
Gött, jag kör på det.

Re: Viol och lakrits i Porter

InläggPostat: tisdag 2016-09-13 00:15
av joelholmquist
Tar upp min gamla tråd igen. Det är nämligen dags att brygga lakritsölen igen.

Som du skrev Weinkeller, blev stjärnanisen lite kryddig. Var inte helt i min smak, så denna gång kör jag på lakritsroten.
Vad kan vara en god balans för halvtydlig L-smak i Porter? (mängd: g rot /1 liter vört)

Re: Viol och lakrits i Porter

InläggPostat: torsdag 2016-09-15 14:44
av Chabo
joelholmquist skrev:O nej! :-( lakritspulver har ju massa socker i sig hmm det blir ju inte bra, då käkar väl jästen upp det. Vad blir kvar?

Angående viol, vad tror ni om denna?
http://www.strosselannat.se/essencer/es ... ddedtocart


Varför inte ha med lakrispulver redan i kok eller direkt i början på jäsningen....
Då skall ju jästen jobba ned "socker".
Bara räkna med lite starkare öl ?
Eller är jag helt ute o cyklar ?

Anders


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Viol och lakrits i Porter

InläggPostat: torsdag 2016-09-15 21:46
av joelholmquist
Tja...man borde ju kunna räkna ut vad som är socker och vad som är lakrits i pulvret. Ska dock prova med rot denna gång och så kan jag ju prova pulver i nästa

Re: Viol och lakrits i Porter

InläggPostat: torsdag 2016-09-15 22:28
av Chabo
joelholmquist skrev:Tja...man borde ju kunna räkna ut vad som är socker och vad som är lakrits i pulvret. Ska dock prova med rot denna gång och så kan jag ju prova pulver i nästa


Fått nått svar ang mängd ?


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Viol och lakrits i Porter

InläggPostat: torsdag 2016-09-15 22:52
av joelholmquist
Nej, tyvärr. Det närmsta jag kommit var någons recept. Hen hade 20g / 24liter
Men det vet man ju inte om det var ett bra recept ;-) Jag börjar där iaf.

Re: Viol och lakrits i Porter

InläggPostat: fredag 2016-09-16 09:54
av Chabo
joelholmquist skrev:Nej, tyvärr. Det närmsta jag kommit var någons recept. Hen hade 20g / 24liter
Men det vet man ju inte om det var ett bra recept ;-) Jag börjar där iaf.


Vet du nått kommersiellt öl som säljs på systemet som har lakristoner ?
Tänkte kolla innan 20 liter bryggs...


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Viol och lakrits i Porter

InläggPostat: fredag 2016-09-16 09:57
av joelholmquist
Ja det finns flera. Men man får be dem beställa hem ofta. T.ex Helsingborgs lakrits eller
Det Lille Bryggeri -
Double Chili Lakrids Ale

Re: Viol och lakrits i Porter

InläggPostat: fredag 2016-09-16 20:08
av Weinkeller
joelholmquist skrev:Tar upp min gamla tråd igen. Det är nämligen dags att brygga lakritsölen igen.

Som du skrev Weinkeller, blev stjärnanisen lite kryddig. Var inte helt i min smak, så denna gång kör jag på lakritsroten.
Vad kan vara en god balans för halvtydlig L-smak i Porter? (mängd: g rot /1 liter vört)

Jag är absolut ingen expert på att krydda öl. Tänker ofta less is more. Beror ju på många faktorer också. Utgå från 1g/l hackad lakritsrot direkt i koket i 5min. Blir det för lite kan du alltid krydda med tinktur eller koka ett koncentrat. Blir det för mycket så kan du inte göra så mycket åt det....

Skickat från min SM-J500FN via Tapatalk

Re: Viol och lakrits i Porter

InläggPostat: måndag 2016-10-10 07:07
av Chabo
joelholmquist skrev:O nej! :-( lakritspulver har ju massa socker i sig hmm det blir ju inte bra, då käkar väl jästen upp det. Vad blir kvar?

Angående viol, vad tror ni om denna?
http://www.strosselannat.se/essencer/es ... ddedtocart


Kikade på min burk med lakritspulver från lakritsfabriken o den innehållet
100 % lakrits från Iran...
Menar du att din innehåller tillsatt socker eller menar du sockerarter i självaste lakritsen ?



Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Viol och lakrits i Porter

InläggPostat: måndag 2016-10-10 10:01
av Falkens
Delen socker kan inte vara så stor om man ser till mängden lakrits man kommer ha.

Re: Viol och lakrits i Porter

InläggPostat: måndag 2016-10-10 16:12
av joelholmquist
Nä, det är sant. Kanske ska prova med några teskedar pulver ;-)