Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Jonas Johnsson » onsdag 2015-02-11 15:37
Jag har kört så här ett par gånger - > Torrhumla 1 gång efter primärjäsningen, tappa om i ren jäshink, torrhumla igen. Kanske fyra dagars torrhumling per gång. Det verkar som det blir intensivare humlesmak av detta. Det kan ju vara ren placebo men jag tror det ger bra kick.
-
Jonas Johnsson
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 457
- Blev medlem: söndag 2014-10-19 18:12
- Ort: Göteborg
av Patrik-b » onsdag 2015-02-11 17:23
Ja hur brukar ni torrhumla lager?
-
Patrik-b
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 426
- Blev medlem: fredag 2013-10-25 08:43
av snarkus » måndag 2015-09-07 09:41
Rocksolid skrev:Du torrhumlar lager under diacetylrasten. All annan info angående torrhumling har återgetts av ovan eminenta herrar
Varför under diacetylrasten? Kommer inte bidraget från torrhumlingen då mattas av och delvis försvinna under lagringen?
-
snarkus
- Delmäskare
-
- Inlägg: 19
- Blev medlem: måndag 2014-01-20 16:28
av Rocksolid » måndag 2015-09-07 15:05
För att torrhumla vid lager lagringstemperatur, aka 4-12 grader är väldigt oeffektivt. Tar lång tid.
Stor mängd humle kortare tid är effektivare än mindre humle längre tid.
Läs igenom hela tråden, står väldigt mycket bra info. Egentligen allt du beöhver veta om torrhumling
-
Rocksolid
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 411
- Blev medlem: onsdag 2015-08-05 08:49
- Ort: Sundbyberg
-
av Jacon » måndag 2015-09-07 16:59
Jag tappar aldrig om längre mellan torrhumlingarna. Har gjort det tidigare men humlen oxiderar mycket fortare då, tycker jag. Jag torrhumlar första gången när ölet är nära FG (2-3 pinnar kvar). Ca 60% av den totala torrhumlen. Varannan dag rousar jag jästen/humlen. Efter 4 dagar torrhumlar jag med Resterande 40% i ca 3 dagar. Sen kallkrash. Det tycker jag ger absolut bäst resultat hittills. Rousningen fyller två funktioner; dels hjälper den jästen att jäsa ut det sista snabbare (använder oftast wlp007) och dels så kommer humlen i mer kontakt med ölet. Detta gäller extremhumlade öl.
När jag tappar till partyfat eller flaska är jag väldigt noga med blåsa ur alla kärl ich flaskor med co2. Då håller sig humlen fräsch längre.
-
Jacon
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 222
- Blev medlem: fredag 2010-11-19 00:26
- Ort: Göteborg
av Rocksolid » tisdag 2015-09-08 13:34
Bra info Jacon!
Håller just på med en Nebuchadnezzar clone, den har jäst i 6 dagar nu. Mätte SG efter 4 dagar då den slutade jäsa frenetiskt och då var den på 1020. Sen dess har den bubblat på långsamt. Tänkte torrhumla snart, helst efter den jäst ut helt dock.
Men du kallkrashar inte ner jästen i suspension innan du torrhumlar första gången? Den jästen äter ju humleoljorna. Sen att du rousar den borde ju också som du säger väcka lite mer jäst till liv som äter humleolja. Något du tänkt på?
Vad gör du exakt när du rousar? Rör du med slev eller skakar du lätt på hela jäshinken?
Annars är det nog bra att inte tappa om mellan torrhumlingarna pga syresättningen.
-
Rocksolid
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 411
- Blev medlem: onsdag 2015-08-05 08:49
- Ort: Sundbyberg
-
av Bee » tisdag 2015-09-08 13:42
Jäst äter humleolja?
Du menar att olja/kåda från humlen fastnar på jästcellerna.
Visst finns det komponenter som metaboliseras av jästcellerna vid estrifiering men inte direkt äta. Ni som lusläst och kommer ihåg saker från "Yeast" kan väl rätta mig.
-
Bee
- Munk
-
- Inlägg: 3035
- Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
- Ort: Stockholm - Åkersberga
av Jacon » tisdag 2015-09-08 15:29
Anledningen till att jag torrhumlar när det fortfarande är aktivitet kvar i kärlet är för att det då blir fritt från syre, eftersom syret försvinner ut ur jäsröret först. Visst försvinner lite av humlearomerna med jästen, men jag tror ändå att man vinner på att göra så. Det är ju en kompromiss och då kan man istället ha inöite mer humle för att kompensera. När jag rousar så snurrar jag kärlet så att jästen och humlen kommer i suspension igen.
Jag vet inte om det här är det mest effektiva sättet men jag upplever en stor skillnad jämfört med att bara låta humlen ligga kvar i kärlet och sjunka till botten.
-
Jacon
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 222
- Blev medlem: fredag 2010-11-19 00:26
- Ort: Göteborg
av Rocksolid » tisdag 2015-09-08 16:39
Bee, jag menar givetvis att en del av oljan följer med jästen ner i kakan
Jacon, jag förstår, sunt resonemang. Känns hugget som stucket kanske. Båda metoderna verkar ha för och nackdelar.
-
Rocksolid
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 411
- Blev medlem: onsdag 2015-08-05 08:49
- Ort: Sundbyberg
-
av sebba » onsdag 2015-09-09 12:43
En tanke.
Skulle ju rätt enkelt gå att bygga en liten pump som cirkulerar ölen i jästunnan när man torrhumlar . Då borde man ju få bättre utbyte. Men då behöver man ju tappa först för att bli av med jäst kakan. Till och med går det ju att göra ett typ humle filter som man fyller på utsidan av tunnan. Kör man kottar så borde man ju få lite filtrering på samma gång.
-
sebba
- Satsbryggare
-
- Inlägg: 11
- Blev medlem: söndag 2013-05-12 07:09
av Hjulbult » onsdag 2015-09-09 12:57
sebba skrev:En tanke.
Skulle ju rätt enkelt gå att bygga en liten pump som cirkulerar ölen i jästunnan när man torrhumlar . Då borde man ju få bättre utbyte. Men då behöver man ju tappa först för att bli av med jäst kakan. Till och med går det ju att göra ett typ humle filter som man fyller på utsidan av tunnan. Kör man kottar så borde man ju få lite filtrering på samma gång.
Idéen är ingalunda ny, kallas "hopback" tror jag? Blichmanns HopRocket fungerar exempelvis enligt denna princip:
http://shop.humle.se/utrustning/bryggni ... umlefilterMVH
//NJN
-
Hjulbult
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 200
- Blev medlem: måndag 2014-08-11 10:31
av sebba » onsdag 2015-09-09 13:07
Jo dom har man ju set. Men går ju att få till väldigt billigt om man är lite händig.
-
sebba
- Satsbryggare
-
- Inlägg: 11
- Blev medlem: söndag 2013-05-12 07:09
av Rocksolid » onsdag 2015-09-09 17:04
Jacon, vad använder du för att blåsa ur flaskorna med Co2? Jag har en soda streamer, men har ingen aning om hur mkt Co2 det går åt för 25L öl. (Kommer tappa på flaska.)
-
Rocksolid
- RIMS-byggare
-
- Inlägg: 411
- Blev medlem: onsdag 2015-08-05 08:49
- Ort: Sundbyberg
-
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 59 gäster