Gueuze

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Gueuze

Inläggav svarvarbo » tisdag 2023-10-31 10:37

Hej alla bryggare,
Jag har läst några trådar på forumet som handlar om gueuze men förstår inte helt hur proceduren ska gå till. Säkert en självklar fråga för de flesta. Vi ämnar dock tillverka vår första gueuze och ska nu till att brygga vår lambic årgång 2. Vi är dock osäkra på hur lambic årgång 1 ska förvaras. Ska den stå kvar på jästen ytterligare ett år eller ska man tappa om till ett nytt kärl?
Tacksam för svar.
svarvarbo
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 12
Blev medlem: lördag 2014-02-22 19:39

Re: Gueuze

Inläggav ekstedt » tisdag 2023-10-31 11:21

Det viktiga är att långlagringen sker i syretäta kärl; PET-flaskor (t.ex. Better Bottle) eller glasdamejeanner. Absolut inte i vanliga jäshinkar.
Och det är viktigt att fylla upp till halsen och se till att det är vätska i jäsröret.

Det går utmärkt att låta det stå på jästkakan. Själv tappar jag bara om i samband med att jag använder delar av en sats till något; för att blanda geuze, för att
använda till en fruktlambik, för att torrhumla eller bara för att tappa upp som den är.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2934
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 25 gäster