Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av svarvarbo » tisdag 2023-10-31 10:37
Hej alla bryggare,
Jag har läst några trådar på forumet som handlar om gueuze men förstår inte helt hur proceduren ska gå till. Säkert en självklar fråga för de flesta. Vi ämnar dock tillverka vår första gueuze och ska nu till att brygga vår lambic årgång 2. Vi är dock osäkra på hur lambic årgång 1 ska förvaras. Ska den stå kvar på jästen ytterligare ett år eller ska man tappa om till ett nytt kärl?
Tacksam för svar.
-
svarvarbo
- Delmäskare
-
- Inlägg: 12
- Blev medlem: lördag 2014-02-22 19:39
av ekstedt » tisdag 2023-10-31 11:21
Det viktiga är att långlagringen sker i syretäta kärl; PET-flaskor (t.ex. Better Bottle) eller glasdamejeanner. Absolut inte i vanliga jäshinkar.
Och det är viktigt att fylla upp till halsen och se till att det är vätska i jäsröret.
Det går utmärkt att låta det stå på jästkakan. Själv tappar jag bara om i samband med att jag använder delar av en sats till något; för att blanda geuze, för att
använda till en fruktlambik, för att torrhumla eller bara för att tappa upp som den är.
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2935
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 46 gäster