Moderatorer: martinb, Webbgrupp
ekstedt skrev:Det viktigaste är att desinficera jäskärlet ordentligt, eftersom vörten/ölet har kontakt med det en längre tid. Jag har fått några infekterade satser (Brettanomyces) på grund av jäskärl som av olika anledningar har varit
svåra att rengöra och desinficera ordentligt. Se t.ex. här: https://fabrikorekstedt.blogspot.com/20 ... brett.html.
Jag har även fått en Brett-infektion p.g.a. jäst som ej kom igång, så se alltid till att ha pigg jäst på bryggdagen.
Även flaskorna är viktiga att desinficera eller i alla fall rengöra ordentligt. Jag har fått enskilda brettinfektioner i flaskor som tidigare har innehållit Brett-öl. Men en enstaka flaska kan man ju leva med.
Saxen som klipper jästpåsen är kanske lite överkurs, även om jag brutar spruta lite isopropanol på den eftersom jag ändå har det tillhands.
Kranvattnet är normalt helt oproblematiskt.
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 35 gäster