Hej Bryggaren! Jag har bryggt lite över ett år och tänkte ge mig på att återanvända jäst. Men jag får alltid mer flockning och ”trub” (finns det ett svenskt ord?) i jäskärlet än vad jag ser andra få i videos/på bilder. Jag skulle vilja minska det något. Vad är era förslag för att få en renare vört i jäskärlet och för att fånga bra jäst? Jag har en Fermzilla triconical med 700 ml uppsamlingskärl, så inte en kran där jag kan tömma ur truben först.
Jag använder ca 10 g Irish moss sista 10 min av kokningen (20-25l-batch). Jag kyler så snabbt jag kan (counterflow chiller) och överför till jäskärl så snart vörten är kall nog. Jag har inte varit så noga med wirlpool, framförallt för att falskbotten i min Grainfather släpper och lyfter när jag gör det - vilket pajjar själva tanken med den. Jag har precis fixat en jäskyl så jag kallkrashar för första gången medan jag skriver.
Ska jag låta vörten vila innan jag för över den till jäskärlet? Hur länge? Före kylningen, med risk för mindre klar öl? Eftersom jag har en counterflow-kylare vill jag ju inte behöva kyla allt tillbaka till bryggverket, eftersom det är mer effektivt att föra över den kalla vörten i slangen än vänta på att allt blir kallt.
Har ni tricks för att falskbotten inte ska släppa när jag wirlpoolar? Och spelar wirlpool så stor roll när jag har falskbotten?
Ska jag byta ut Irish moss mot annat eller minska mängden?
Andra tips, tankar, råd?