Hej,
Jag har bryggt i över 3 år, och har klarat mig rätt så bra från infektioner.
Voss kveik har blivit en husjäst här hemma.
Ett par gånger har det dock hänt att jag fått en märklig felsmak, som uppkommer ett par dagar in i jäsningen.
Smaken kan nog bäst jämföras med bränt gummi, vilket många troligen skulle påstå vara autolys.
Jag fick denna felsmak första gången för 3 år sedan. Den ölen vaskade jag då den var odrickbar.
Andra gången jag upplevde felsmaken var nu i maj.
Senaste bryggden jag bryggde fick inte samma problem, trots att jag använde mig av jäst från samma glasburk som maj-bryggden.
Jag kan inte komma på att jag misskött renhållningen, då jag utför samma procedur gällande rengöring vid varje bryggtillfälle.
Observera att denna felsmak endast har uppstått då jag använt mig av Voss kveik. Första gången var det nyinköpt jäst, och andra gången var det sparad jäst från tidigare jäsningar.
Om det inte är autolys eller infektion, vad kan det bero på då?
Dålig humle? Gammal malt? Överpitchad mängd jäst?
Har någon av er upplevt något liknande? Kan autolys framkomma så pass tidigt in i jäsningen?