Syresättning

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Syresättning

Inläggav peterg » torsdag 2023-03-30 17:03

Har det någon betydelse om man syresätter vört med hjälp av vispning vid 10° eller 25°? Jag kyler vört med spiral till ca 25° och kyler den sedan i kylskåp till 10° om det är en lager och det tar ett dygn. Jag tror att vörten blir bäst syresatt vid 25° men det kanske är större risk för smitta vid 25°?
peterg
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 206
Blev medlem: fredag 2016-10-28 19:45
Ort: Stockholm

Re: Syresättning

Inläggav ekstedt » torsdag 2023-03-30 17:15

Svårt att säga. Vörten har högre syrelöslighet vid kallare temperatur, men samtidigt går väl diffusionsprocesser långsammare. Inte helt självklart vilket som "vinner".
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2934
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 12 gäster