Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av peterg » torsdag 2023-03-30 17:03
Har det någon betydelse om man syresätter vört med hjälp av vispning vid 10° eller 25°? Jag kyler vört med spiral till ca 25° och kyler den sedan i kylskåp till 10° om det är en lager och det tar ett dygn. Jag tror att vörten blir bäst syresatt vid 25° men det kanske är större risk för smitta vid 25°?
-
peterg
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 206
- Blev medlem: fredag 2016-10-28 19:45
- Ort: Stockholm
av ekstedt » torsdag 2023-03-30 17:15
Svårt att säga. Vörten har högre syrelöslighet vid kallare temperatur, men samtidigt går väl diffusionsprocesser långsammare. Inte helt självklart vilket som "vinner".
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2934
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 12 gäster