Rotsac skrev:Jag har sedan länge sparat flaskornas bottensats från såväl "Chimay blå", som "Chimay Grand Reserve".
Tanken har varit att testa att använda jästen vid bryggning av en Belgisk Ale, istället för den jäst jag då brukar använda: "WLP 500 Monastery Ale".
Jag läste någonstans att man vid flaskning av ovanstående öl tillsätter en extra jäst för flaskjäsningen.
Detta skulle då innebära att man med uppsamlad och sparad jäst ej skulle använda ursprungsjästen, och därmed få ett okänt resultat av "flaskningsjästen".
Har någon här tillförlitlig information om ovanstående?
Gjorde du något försök?
Jag har precis bryggt en belgare med jästen från en La Trappe Tripel och jag är mycket nöjd med resultatet!
Jag har kultiverat upp jästen 2 gånger, ena gången lät jag ölet stå för länge innan upptappning och fick en infektion.
Jag bytte ut alla jäshinkar i bryggeriet och odlade upp igen.
Båda gångerna tog jag en flaska, hällde ut ölen och försökte sedan sterilisera flaskhalsen med en tändare.
Första gången började jag med 100ml i en borosilikatglasbägare (OG 1.025) i ett för att sedan trappa upp det till en jäststartare på 2l (1.040). Jästen blåste av aluminiumfolien från min e-kolv, så bra fart fick den.
Andra gången körde jag direkt i 1,5l humlad vört på ca 1.042. Det tog några dagar innan jag såg tecken på liv så jag hade nog förordat alternativ 1.
Trots detta fungerade det bra och ölet smakar mycket bra.
Jag kör med en magnetomrörare.
Jag var noga med att ha alla förberedelser klara när jag öppnade flaskan så att jästen kom direkt ned i startaren.