Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Rennstam » torsdag 2023-02-23 22:09
Sist jag bryggde en tjeckisk pilsner sparade jag jästen (WLP800) i två burkar. Nu efter två månader är ölet (som täcker jästen) i ena burken ljusbrunt, och i den andra ser det ut som den ursprungliga ölen (ljust, halmfärgat). Ölet i den förra burken har oxiderat, antar jag. Är det någon som vet om detta kan påverka kvaliteten på jästen i den burken? Jag antog att det INTE påverkar och gjorde en förkultur, men är nyfiken på om någon vet mer, och har erfarenhet av sparad jäst där ölen oxiderat.
-
Rennstam
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 122
- Blev medlem: lördag 2016-10-22 11:18
- Ort: Malmö
av ekstedt » fredag 2023-02-24 11:06
Det första som händer är att jästen förbrukar sina energireserver för att använda syret till att syntetisera lipider. Detta kan den bara göra i begränsad omfattning dock. Jäst kan också oxidera etanol till ättiksyra och utvinna energi i någon mån. Men att ölet oxiderat tyder ju på att jästen inte kunnat ta hand om allt syre. Höga syrenivåer kan vara en stressfaktor för jäst, men det är tveksamt om man kan uppnå sådana nivåer bara genom diffusion från omgivningen.
Oavsett, eftersom du lyckligtvis har två burkar och den ena är icke-oxiderad så räcker det väl med att använda den?
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2935
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
av Rennstam » fredag 2023-02-24 17:29
Jo, jag tänkte först bara använda den ena burken men det fanns relativt lite jäst i den, så jag blev girig och gjorde en förkultur på båda. Förkulturen satte för övrigt en himla fart, mer än vad jag är van vid med WLP800, men det är nog mest ett tecken på att jag hade mycket jäst.
Hursomhelst, som jag tolkar ditt svar är det värsta som kan ha hänt att jästen är "stressad". Vad gör en stressad jäst? Med tanke på att den satte igång så rejält var den åtminstone inte stressad till inaktivitet?
-
Rennstam
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 122
- Blev medlem: lördag 2016-10-22 11:18
- Ort: Malmö
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 31 gäster