Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Ove k » söndag 2023-02-12 20:17
Bryggde ett Barleywine idag, när vi skulle ta ut förkulturen ur kylen upptäckte vi att den inte separerat sig som vi hoppats (vi var lite sena med att sätta förkulturen).
Visst måste det väl funka att picha jästen imorgonkväll istället, eller? Vill inte gärna hälla ner 3,5 liter i jäskärlet.
Jästen är wlp715
-
Ove k
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 35
- Blev medlem: fredag 2022-02-04 15:22
av Perwaste » tisdag 2023-02-14 08:45
lite sent svar kanske, men inte ska det göra någonting att vänta över natten.
Det har jag gjort rätt många gånger, av den enkla anledningen att vörten helt enkelt inte kommit ned i rätt temperatur, eller att jästen inte är i rätt temperatur, och att kvällen helt enkelt blivit för sen. Jag har då inte märkt någonting negativt någon gång.
Hur gick det för dig?
//Perwaste
-
Perwaste
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 334
- Blev medlem: tisdag 2016-09-20 19:50
av Ove k » tisdag 2023-02-14 14:28
Jodå det verkar funka fint. Började komma igång lugnt och fint imorse.
Enda nackdelen som jag ser det skulle väl vara att jag fick öppna jästtunnan en extra gång
Med tanke på syret.
-
Ove k
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 35
- Blev medlem: fredag 2022-02-04 15:22
av Perwaste » tisdag 2023-02-14 21:53
Syret i det här skedet behöver du inte oroa dig för eftersom jästen behöver det i jäsningen.
Men efter jästningen är det ju bra om du kan undvika locköppningar.
Iofs åker man öå det vid ev torrhumlingar också.
//Perwaste
-
Perwaste
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 334
- Blev medlem: tisdag 2016-09-20 19:50
av ekstedt » onsdag 2023-02-15 00:14
Problemet är ju det syre som diffunderar ner i ölet under dygnet utan jäst. En del av det hinner oxidera ölet, lite oklart hur stor effekten blir.
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2935
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
av Ove k » onsdag 2023-02-15 08:48
Jomen exakt, jag tänker lite såhär. Eftersom vi aldrig (vad vi upptäckt och vet) haft problem med oxidering så gör vi förmodligen inte alltför mycket fel. Då är det ju lite onödigt att skapa sig ett problem om det inte är av experimentlusta förstås. Näe det gör blir nog bra tror jag. Jäsningen hade kommit igång fullt ut igårkväll så allt ser toppen ut. Tack för återkopplingen!
-
Ove k
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 35
- Blev medlem: fredag 2022-02-04 15:22
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 41 gäster