Julöl

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Julöl

Inläggav Ove k » måndag 2022-12-26 08:46

God fortsättning!

Var det någon som lyckades bra med sitt julöl och vill dela med sig av tankar, recept och ev metoder!?

Vårt julöl blev jättebra i år, tidigare har det varit lite för mycket av allt. I grunden har vi en mörk ale på Maris Otter karamell malt, chokladmalt och rostat korn som vi humlar med Magnum och Belma. Torrhumlar/kryddar med apelsincest, kanel och kryddnejlika. I år jäste vi med Burtonjäst vilket var lyckat.Vi brygger alltid julöl i Augusti och flaskar vid Lucia.
Ove k
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 35
Blev medlem: fredag 2022-02-04 15:22

Re: Julöl

Inläggav Skogstorpsbryggarn » måndag 2022-12-26 12:59

Testade själv att gå i med pomeransskal, kardemumma och kanelstång som kryddor, i kombo med hyfsat mkt Carared och Carahell för färg och lite sötaktig ton och rejäl kropp. Utöver dessa julspecialinslag var det lite av en oktoberöl i grundreceptet. Nästa år blir det samma recept men mer av kryddorna. I oron att det skulle ta över så stannade jag på 5-6 gr av varje till en 10 literssats. Kände smakerna men kunde få lite mer plats.
Skogstorpsbryggarn
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 135
Blev medlem: söndag 2019-04-14 12:19
Ort: Eskilstuna


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 28 gäster