Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Rotsac » onsdag 2022-08-03 18:14
En del kokar mäskvattnet för att driva ut syre, och kyler det sedan.
Andra använder "syreätarmetoden", genom att med simpel bakjäst reducera syret i mäskvattnet.
-Måste man med "kokmetoden" verkligen rejält koka t.ex. 25 Liter vatten?
-Hur länge då?
-Kan man inte istället på kvällen innan bryggning starta att hålla mäskvattnet vid 62 grader under natten (cirka 9 timmar), för att sedan höja till den temperatur jag ofta använder vid mäskning: 64 grader, för att sakta driva ut syre?
Jag känner mig inte så pigg på att låta pumpen gå under så lång tid.
-
Rotsac
- Dekoktionsmäskare
-
- Inlägg: 683
- Blev medlem: lördag 2015-03-28 13:16
av Djonk » torsdag 2022-08-04 20:24
Du kan i bästa fall halvera syrehalten genom att låta vattnet stå i mäsktemperatur, men ända upp till kokpunkten finns det en betydande mängd kvar. Som jag förstår det är det själva koket som får ner det ytterligare, sen kyls vattnet till önskad temperatur för att så lite som möjligt ska hinna lösa sig igen.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 53 gäster