Pale ale recept och vattenjustering
Postat: måndag 2019-04-15 23:14
Jag ska brygga en batch helt okomplicerad öl. Det jag funderar på till denna omgång är hur jag ska justera mitt vatten? Jag har destillerat 120lit vatten. Min ambition är att göra en relativt neutral öl där jag vill ha en liten/medel beska. Jag vill helt enkelt ha en hög hinkabilitet. Lättdrucket, men med lite fruktighet och karaktär, typ en session beer.
Räcker det med kalciumklorid och kalciumsulfat? (tänkte att sulfater ger lite bättre humlebett)
Till 80 lit färdig vört kommer jag använda:
Pilsnermalt 15kg
Caramel malt 30L 1kg
Caramel pale malt 1kg
Justerat vatten
Lallemand Nottingham jäst 7pkt
Go-Ferm
Fermaid-O
Krossning 0,8mm
Förkok med metabisulfit, fyller maltbädden underifrån.
Stegmäskning med inmäskning vid proteinrast 52 C (15min), beta 64 C (40min), alfa 72 C (15min) och lakning 76gr. Tänkte sikta på pH runt 5,2-5,4. I mäsk och i lakvatten.
Jäsningstemp 15-17gr
Syrgas till ca 10-12mg/l @pitch
Spunding från 1.015
Idéer till förbättring?
Räcker det med kalciumklorid och kalciumsulfat? (tänkte att sulfater ger lite bättre humlebett)
Till 80 lit färdig vört kommer jag använda:
Pilsnermalt 15kg
Caramel malt 30L 1kg
Caramel pale malt 1kg
Justerat vatten
Lallemand Nottingham jäst 7pkt
Go-Ferm
Fermaid-O
Krossning 0,8mm
Förkok med metabisulfit, fyller maltbädden underifrån.
Stegmäskning med inmäskning vid proteinrast 52 C (15min), beta 64 C (40min), alfa 72 C (15min) och lakning 76gr. Tänkte sikta på pH runt 5,2-5,4. I mäsk och i lakvatten.
Jäsningstemp 15-17gr
Syrgas till ca 10-12mg/l @pitch
Spunding från 1.015
Idéer till förbättring?