Sida 1 av 1

Pale ale recept och vattenjustering

InläggPostat: måndag 2019-04-15 23:14
av Cobrac
Jag ska brygga en batch helt okomplicerad öl. Det jag funderar på till denna omgång är hur jag ska justera mitt vatten? Jag har destillerat 120lit vatten. Min ambition är att göra en relativt neutral öl där jag vill ha en liten/medel beska. Jag vill helt enkelt ha en hög hinkabilitet. Lättdrucket, men med lite fruktighet och karaktär, typ en session beer.

Räcker det med kalciumklorid och kalciumsulfat? (tänkte att sulfater ger lite bättre humlebett)

Till 80 lit färdig vört kommer jag använda:
Pilsnermalt 15kg
Caramel malt 30L 1kg
Caramel pale malt 1kg
Justerat vatten
Lallemand Nottingham jäst 7pkt
Go-Ferm
Fermaid-O

Krossning 0,8mm

Förkok med metabisulfit, fyller maltbädden underifrån.

Stegmäskning med inmäskning vid proteinrast 52 C (15min), beta 64 C (40min), alfa 72 C (15min) och lakning 76gr. Tänkte sikta på pH runt 5,2-5,4. I mäsk och i lakvatten.

Jäsningstemp 15-17gr

Syrgas till ca 10-12mg/l @pitch

Spunding från 1.015

Idéer till förbättring?

Re: Pale ale recept och vattenjustering

InläggPostat: tisdag 2019-04-16 06:47
av Cobrac
Glömde nämna min humle:

25gr Magnum 60min
20gr Perle 40min
60gr Perle 15min
50gr Hellertau mittelfruh 5min

Re: Pale ale recept och vattenjustering

InläggPostat: tisdag 2019-04-16 07:23
av skyking
Cobrac skrev:Räcker det med kalciumklorid och kalciumsulfat? (tänkte att sulfater ger lite bättre humlebett)


Beror inte det rätt mycket på vilken sammansättning ditt vatten har till att börja med? Du borde med andra ord ha postat en analys på ditt bryggvatten...

Re: Pale ale recept och vattenjustering

InläggPostat: tisdag 2019-04-16 07:36
av Cobrac
skyking skrev:[quote="Cobrac"]
Räcker det med kalciumklorid och kalciumsulfat? (tänkte att sulfater ger lite bättre humlebett)


Beror inte det rätt mycket på vilken sammansättning ditt vatten har till att börja med? Du borde med andra ord ha postat en analys på ditt bryggvatten...[/quote]

Det är destillerat vatten, borde inte finnas alltför mycket att göra analys på då eller?

Re: Pale ale recept och vattenjustering

InläggPostat: tisdag 2019-04-16 08:19
av skyking
Cobrac skrev:
Beror inte det rätt mycket på vilken sammansättning ditt vatten har till att börja med? Du borde med andra ord ha postat en analys på ditt bryggvatten...


Det är destillerat vatten, borde inte finnas alltför mycket att göra analys på då eller?[/quote]

OK, läste inte så noga. Varför använder man destillerat vatten? Är ditt vatten så bångstyrigt att det måste destilleras?

Jag skulle nog vilja ha lite andra joner också. Skulle rent spontant vilja tillsätta salter så man får en mer "normal" sammansättning mineraler. Speciellt så kan det vara bra att ha lämplig RA i vattnet.

Oavsett vilket tycker jag man skall prata kvantiteter och inte bara "kalciumklorid och kalciumsulfat". I vilken form du tillsätter jonerna kvittar så man kanske skall uttrycka det i form av en "analys"?

Re: Pale ale recept och vattenjustering

InläggPostat: tisdag 2019-04-16 09:06
av Cobrac
skyking skrev:[quote="Cobrac"]

Beror inte det rätt mycket på vilken sammansättning ditt vatten har till att börja med? Du borde med andra ord ha postat en analys på ditt bryggvatten...


Det är destillerat vatten, borde inte finnas alltför mycket att göra analys på då eller?[/quote]

OK, läste inte så noga. Varför använder man destillerat vatten? Är ditt vatten så bångstyrigt att det måste destilleras?

Jag skulle nog vilja ha lite andra joner också. Skulle rent spontant vilja tillsätta salter så man får en mer "normal" sammansättning mineraler. Speciellt så kan det vara bra att ha lämplig RA i vattnet.

Oavsett vilket tycker jag man skall prata kvantiteter och inte bara "kalciumklorid och kalciumsulfat". I vilken form du tillsätter jonerna kvittar så man kanske skall uttrycka det i form av en "analys"?[/quote]

Såhär tänkte jag:

Bild

Re: Pale ale recept och vattenjustering

InläggPostat: tisdag 2019-04-16 09:10
av Cobrac
Jag har väldigt hög alkalinitet och det gör att min pH-justering blir lite bångstyrig. Går åt ganska mycket syra för att nå ner till acceptabel nivå. Jag har dessutom en aning fluor. Dessutom är kloridnivån i obalans med övriga joner. Jag tycker att ljusa öl går smidigare att brygga med justerat dest.vatten.

Re: Pale ale recept och vattenjustering

InläggPostat: tisdag 2019-04-16 14:06
av Humlegatan
Cobrac skrev:Jag har väldigt hög alkalinitet och det gör att min pH-justering blir lite bångstyrig. Går åt ganska mycket syra för att nå ner till acceptabel nivå. Jag har dessutom en aning fluor. Dessutom är kloridnivån i obalans med övriga joner. Jag tycker att ljusa öl går smidigare att brygga med justerat dest.vatten.


Jag tycker det ser rätt bra ut, förutom en ganska hög nivå NA som du borde kunna dra ner ganska mycket på.