Sida 2 av 3

Re: Syrgasflaska från Jula

InläggPostat: fredag 2019-03-15 20:36
av Bönan
vad heter regulatorn man ska ha till ?

Re: Syrgasflaska från Jula

InläggPostat: fredag 2019-03-15 20:42
av Bryggpeter
Minns ek art.nr så kolla med ditt Julavaruhus. Den måste dock beställas som en reservel då den annars bara ingår i svetskittet som den tillhör.


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Syrgasflaska från Jula

InläggPostat: fredag 2019-03-15 22:48
av ecmik
Ytterligare en fråga till dig, Bryggpeter. Vad är din erfarenhet av eventuellt syresättningskrångel med diffusionsstenar? Kan en sten bli gammal/igensatt/tappa i förmåga av någon anledning? Jag köpte en 0.5 micron sten från AliExpress för två år sedan, och desinficerar den med StarSan. Har undvikit att röra den med fingrarna vilket jag hört ska va dumt.

Kan den göra att syret löser sig sämre i vörten av nån anledning? Är nämligen inne på att syresättningen är boven i mina jäsproblem.

Re: Syrgasflaska från Jula

InläggPostat: lördag 2019-03-16 00:12
av Bryggpeter
Det borde du kunna se om du har problem med stenen. Om du kör den i ett glas vatten tex så skall du se om det ev är igensatt. Det skall pysa jämt runt om och i änden av stenen. I hörnen kommer det mindre pga att godset är som tjockast där och gasen får ett större mottryck. Så det är lugnt.
Däremot så skall du INTE använda Strasan om du vill vara säker på att inte sätta igen den.
Det är mkt fina porer och Starsan kan klibba igen dessa om du inte har flöde/övertryck samtidigt.
Jag doppar ”pinnen” med stenen i kokande vatten ett par minuter innan jag skall syresätta vörten. Själva pinnen eller slangen, vad du nu använder kör du Starsan på.


Skickat från min iPad med Tapatalk

Syrgasflaska från Jula

InläggPostat: lördag 2019-03-16 07:08
av ecmik
Bryggpeter skrev:Däremot så skall du INTE använda Strasan om du vill vara säker på att inte sätta igen den.
Det är mkt fina porer och Starsan kan klibba igen dessa om du inte har flöde/övertryck samtidigt.


Hmm, jag har ofta låtit stenen och ”pinnen” ligga i StarSan nån timma under tiden jag fixar och trixar med vört och jäst. Inget övertryck då alltså.. Ska kolla med vatten senare idag, men det låter ju som den kan ha fått sämre syresättningseffekt kanske..

Syrgasflaska från Jula

InläggPostat: lördag 2019-03-16 07:25
av ecmik
Får nog bli så att jag byter ut hela syresättningsanordningen faktiskt. Det finns två varianter av diffusionssten på Humlegården - Är 2 um (micron?) eller 0.5 um bäst för syresättning?

Tack för all hjälp!

Re: Syrgasflaska från Jula

InläggPostat: lördag 2019-03-16 11:13
av ekstedt
ecmik skrev:Är nämligen inne på att syresättningen är boven i mina jäsproblem.


Det har jag väldigt svårt att tro med tanke på det jag skrev tidigare om diffusion.

Re: Syrgasflaska från Jula

InläggPostat: lördag 2019-03-16 11:18
av Bryggpeter
ecmik skrev:Får nog bli så att jag byter ut hela syresättningsanordningen faktiskt. Det finns två varianter av diffusionssten på Humlegården - Är 2 um (micron?) eller 0.5 um bäst för syresättning?

Tack för all hjälp!


Ju mindre bubblor desto effektivare. Men båda funkar.


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Syrgasflaska från Jula

InläggPostat: lördag 2019-03-16 11:27
av ecmik
ekstedt skrev:Det har jag väldigt svårt att tro med tanke på det jag skrev tidigare om diffusion.


Om det INTE är syresättningen så har jag fasiken inget annat kvar att felsöka på. Ska testa att vispa i luft nästa bryggning för att va lite säkrare på att det syresätts till lagom nivå åtminstone. Sen får vi väl se. Och så ska jag fixa ett fast ferment test och se ifall det visar nåt.

Men jästen (3068) va 4-5 månader gammal, en förkultur på 1.2L (till 1.057, 22L). Den kom igång under 12h. Sen dekanterade jag efter flera dagar i kylen, och väckte den med några deciliter vört på bryggdagen. Kan inte se att jästen va i dåligt skick i alla fall. Jäste ut till 1.016.

Re: Syrgasflaska från Jula

InläggPostat: lördag 2019-03-16 11:30
av Bryggpeter
ekstedt skrev:[quote="ecmik"]Är nämligen inne på att syresättningen är boven i mina jäsproblem.


Det har jag väldigt svårt att tro med tanke på det jag skrev tidigare om diffusion.[/quote]

Det där är intressant... men det är mycket olika rykten och skrönor som fluktuerar. Jag föredrar att empiriskt testa själv. Jag har testat med DO mätning på kokat och svalnat vatten och testat att mäta och visst det kommer in syre med tiden men utan rörelse på ytan så går det väääldigt långsamt.
Stilla vätska behöver flera dygn för att komma upp i samma syrenivåer som innan reduceringen. Men det är också i princip linjärt beroende av ytan. (Bortsett temperatur, lufttryck osv).
Rörelse på stor yta är däremot rätt effektivt. Därför har många akvarister övergett syresten tillförmån för pump som skapar ytrörelser.


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Syrgasflaska från Jula

InläggPostat: lördag 2019-03-16 11:31
av ecmik
Det är ju inte katastrofalt FG, men tidigare har jag alltid landar på 1.011-12. Och det är tredje ölen på raken som stannat för kort.

Re: Syrgasflaska från Jula

InläggPostat: lördag 2019-03-16 11:48
av Rotsac
ecmik skrev:Får nog bli så att jag byter ut hela syresättningsanordningen faktiskt. Det finns två varianter av diffusionssten på Humlegården - Är 2 um (micron?) eller 0.5 um bäst för syresättning?


Jag fick ej syret att komma ut ur den med mindre porer, det läckte då istället ut ur slangen.
Eller så lossnade slangen från regulatorn. Tvärstopp.
Den med större porer funkar däremot. Men om man inte kokar den lite då och då så sätts den delvis igen, och då kommer syret ut vid övergången mellan sten och slang i hinken om man drar på ordentligt, vilket ger oönskat stora bubblor.

Re: Syrgasflaska från Jula

InläggPostat: lördag 2019-03-16 11:53
av Bryggpeter
Se där... du har du iaf hittat en felkälla. Det är ju positivt.
Vet inte om det går att rätta stenar tex genom att koka länge under tryck men det kan vara värt att testa kanske... Annars bara att köpa en ny. Kom ihåg att inte använda Starsan på den bara


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Syrgasflaska från Jula

InläggPostat: lördag 2019-03-16 15:43
av ekstedt
Bryggpeter skrev:Det där är intressant... men det är mycket olika rykten och skrönor som fluktuerar. Jag föredrar att empiriskt testa själv. Jag har testat med DO mätning på kokat och svalnat vatten och testat att mäta och visst det kommer in syre med tiden men utan rörelse på ytan så går det väääldigt långsamt.
Stilla vätska behöver flera dygn för att komma upp i samma syrenivåer som innan reduceringen. Men det är också i princip linjärt beroende av ytan. (Bortsett temperatur, lufttryck osv).
Rörelse på stor yta är däremot rätt effektivt. Därför har många akvarister övergett syresten tillförmån för pump som skapar ytrörelser.

Skickat från min iPhone med Tapatalk


Det är inga skrönor eller rykten jag hänvisar till utan faktiska mätningar. Det vore bra om du kunde precisera dig med siffror så att man kan jämföra.

Re: Syrgasflaska från Jula

InläggPostat: lördag 2019-03-16 16:04
av ecmik
ekstedt skrev:Det är inga skrönor eller rykten jag hänvisar till utan faktiska mätningar. Det vore bra om du kunde precisera dig med siffror så att man kan jämföra.


Rätta mig om jag har fel, men problemet med diffusion är väl att jästen behöver väl sitt syre redan i första (eller andra?) fasen? Upptaget av syre sker väl mer eller mindre omgående efter pitch? Så några dagars diffusion räcker således inte som syresättning även fast det i teorin slutligen i teorin når okej nivå?