Instämmer... Det finns massor att läsa och lära både från vetenskapliga tester och något mer amatörmässiga. Det är intressant och ofta mkt lärorikt men med det sagt så är det så stora skillnader på förutsättningarna både mellan bryggerier, men inte minst i hembryggarsammanhang, att det helt enkelt svårt att uppnå samma resultat.
Själv låter jag mig inspireras och testa själv både när det gäller metoder och råvaror. När det gäller syresättning så kan jag själv märka saker när jag mäter. Oavsett vad litteraturen säger så stämmer följande på min setup:
1. Ren syrgas ger mig snabbare jässtart och någon pinne till. (Jag har jämfört med split batcher med wpl090). Trots att det kanske inte borde jäsa ut mer. Upplever även att jag får men renare jäsning med mer clean smak. Teoretiskt borde det kunna skilja sig mellan olika jäststammar givetvis.
2. När jag testat att koka vatten ca 10 min kommer jag ner från ca 9 ppm ur kranen till 0.8 ppm.
3. Kyler snabbt till 18 C och låter 20l vattnen bara stå still i en vanlig jäshink i 24 tim utan lock har jag ca 4 ppm.
Borde givetvis testa med vört men jag vill inte offra en hel batch.
Men jag uppmuntrar var och en att experimentera och hitta vad som ger er bäst resultat.
Happy Brewing
Skickat från min iPad med Tapatalk