Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Anders_Adler » lördag 2019-02-09 13:23
Har precis gett mig in på att justera mitt vatten lite för att del sänka PH och få salter som passar de olika öl typerna! Har ofta inga problem att läsa mig till mycket men behöver lite hjälp!
Mitt vatten ser ut så här:
Alkalinitet HCO3 190
Kalcium Ca 58 mg/l
Natrium Na 30 mg/l
Klorid Cl 52 mg/l
Nitrat NO3 0, 84 mg/l
Sulfat SO4 19 mg/l
Magnesium mg2+. 8 mg/l
PH 7,9
Någon som har en vettig gissning hur jag skall justera för att få det vettigt till en säg IPA (hittat. Några gräns värden men där ligger min HCO3 helt uppåt väggarna!)
Kan någon sända lite klarhet!
///Anders
Skickat från min iPhone med Tapatalk
-
Anders_Adler
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 217
- Blev medlem: torsdag 2015-01-29 10:22
av Anders_Adler » lördag 2019-02-09 14:36
Gjorde detta men fatta inte om jag får ner min hco3? Men skall testa brewfathers.
Skickat från min iPhone med Tapatalk
-
Anders_Adler
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 217
- Blev medlem: torsdag 2015-01-29 10:22
av Drake » lördag 2019-02-09 15:25
Du kan inte sänka hco3, bara höja! Såvida du inte kokar vattnet.
-
Drake
- Bryggmästare
-
- Inlägg: 1910
- Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52
av Anders_Adler » lördag 2019-02-09 15:45
Drake skrev:Du kan inte sänka hco3, bara höja! Såvida du inte kokar vattnet.
Ok då förstod jag korrekt. Men vad har det för inverkan? Vet man hur mycket som försvinner om man kokar?
Skickat från min iPhone med Tapatalk
-
Anders_Adler
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 217
- Blev medlem: torsdag 2015-01-29 10:22
av Djonk » lördag 2019-02-09 15:47
Har antagit att alkaninitet inte är så viktigt, bara man lyckas få önskat pH, stämmer det?
Det och lite mer sulfat är väl det Anders kan behöva för sin IPA.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Anders_Adler » söndag 2019-02-10 10:01
Har lagt in mitt vatten i flertalet program och har hittat ett jag siktar mot! Får ut vilka alter jag skall tillsätta, men inget hur där jag med de saker jag har i hur mycket mjölksyra jag skall tillsätta för att komma ner till en behaglig pH runt 5,5!
Vad behöver ni se för att fundera ut detta??
Skickat från min iPhone med Tapatalk
-
Anders_Adler
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 217
- Blev medlem: torsdag 2015-01-29 10:22
av Djonk » söndag 2019-02-10 13:30
https://sites.google.com/site/brunwater/ har ett fält för mjölksyra. Man fyller i vilken malt som används också, kan räcka med lite kalcium i någon form beroende på mäsktjocklek.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Anders_Adler » söndag 2019-02-10 14:00
Djonk skrev:https://sites.google.com/site/brunwater/ har ett fält för mjölksyra. Man fyller i vilken malt som används också, kan räcka med lite kalcium i någon form beroende på mäsktjocklek.
Hade inget excell program just nu! Får skicka en dump på ez calc, då bruns inte öppnade i Google docs!
Var lätt klurigt detta! Eller så är jag faktiskt bara lite pantad idag!
Skickat från min iPhone med Tapatalk
-
Anders_Adler
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 217
- Blev medlem: torsdag 2015-01-29 10:22
av Djonk » söndag 2019-02-10 14:32
Fungerar i OpenOffice/LibreOffice. Annars har du ju justeringen du letar efter i steg 4a.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Anders_Adler » söndag 2019-02-10 14:35
Djonk skrev:Fungerar i OpenOffice/LibreOffice. Annars har du ju justeringen du letar efter i steg 4a.
Jag vet men det jag inte fått knappa in i den är mitt ursprungs pH (7,9) utan får bara ett värde på 5,76?
Denna justerade inte heller direkt hur mycket sulfat jag behöver! Men hottar nog snart det jag letar efter!
Ja jag får testa med det eller köra med pH stab i denna bryggningen!
Skickat från min iPhone med Tapatalk
-
Anders_Adler
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 217
- Blev medlem: torsdag 2015-01-29 10:22
av Djonk » söndag 2019-02-10 15:22
Sägs att Bru'n Water är bättre på att förutspå pH-värdet. Där får man fylla i vad kranvattnet har för pH, vet inte om EZ lyckas räkna ut det eller bara chansar..
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
av Anders_Adler » söndag 2019-02-10 15:30
Djonk skrev:Sägs att Bru'n Water är bättre på att förutspå pH-värdet. Där får man fylla i vad kranvattnet har för pH, vet inte om EZ lyckas räkna ut det eller bara chansar..
Då tar vi jobbdatorn!!!!
Skickat från min iPhone med Tapatalk
-
Anders_Adler
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 217
- Blev medlem: torsdag 2015-01-29 10:22
av Drake » söndag 2019-02-10 15:45
Anders_Adler skrev:Jag vet men det jag inte fått knappa in i den är mitt ursprungs pH (7,9) utan får bara ett värde på 5,76?
Denna justerade inte heller direkt hur mycket sulfat jag behöver! Men hottar nog snart det jag letar efter!
Ja jag får testa med det eller köra med pH stab i denna bryggningen!
Skickat från min iPhone med Tapatalk
Vad ditt kranvatten har för ph-värde är helt oväsentligt. Det du behöver ha koll på är ditt RA-värde, alltså kvarvarande alkalinitet. Om du labbar med tillsatserna och matar in allt i Palmers Nomograph kommer du att få exakt det ph du vill ha. Det funkar på tiondelen varje gång! Annars är det väl bara att mäta mäsk-ph och pytsa i lite mjölksyra i taget så kommer du också att hamna rätt.
-
Drake
- Bryggmästare
-
- Inlägg: 1910
- Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 40 gäster