Krystal malt mm

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Krystal malt mm

Inläggav 140cab » fredag 2018-12-07 00:17

Tja ...
Ny i detta ämne och går direkt på att försöka mälta själv.

Så efter att titta på denna video så skred jag till verket.
https://www.youtube.com/watch?v=oYJMHRUIPx8&t=853s

Rota tag i en 10 liters kastrul och höfta upp en 5-6 liter korn 6-radigt. Värmde vatten till 70-isch och hällde i kornet.
Tempen sjönk direkt till under 60 så det vart lite jojande innan den stabiliserades på runt 65C.
In i ugn och där blev stordelen av tiden under 62C pga svårighet att ställa in ungsvredet exakt.
Efter 55 min så togs det ut och vattnet var faktiskt lite sött. Hällde bort och ut med kornet i långpanna och in igen. Stega sedan lite då och då upp tempen till runt 80C. Efter 3 timmar fick jag avbryta pga klockan var över midnatt.
Fortsatte dagen efter med 80 - 90 C för att kornet skulle bli helt hårt och torrt.

Men nu kommer mitt problem. Känner just ingen skillnad på kornet i smak före som efter denna process. Kan det vara så att man skall heller ligga på 65+ istället för under ?
Eller känner man ingen större skillnad på vanligt korn kontra typ mältat korn ? Vad gör man sen, rostar på i stegpanna för mera färg ?

Har även en sats (8-10 liter) på mältning nere i källaren. Tänkte varva här med vatten/lufta i 8-12 timmars intervaller tills jag når 43% fuktighet.

Någon med erfarenhet angående mältning eller smak omältat kontra mältat.

Utöver detta har jag 600 gram svensk noname humle som är tänkt att användas till detta "all-in" äventyr.
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 141
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker

Re: Krystal malt mm

Inläggav Djonk » fredag 2018-12-07 02:12

Var det omältat korn du stuvade? De är lite otydliga i videon, men det bör vara redan mältad vienna de använde. Annars har du inga enzymer för att försockra kornet. Läs mer om mäskning: https://www.shbf.se/wiki/index.php/Mäskning - tl;dr du vill sikta på 62-72C och helst ska temperaturen inte sjunka, bättre att få från lågt till högt.

Varför inte köpa lite färdigt att jämföra med? Har aldrig smakat på omältat och orostat korn, men basmalt och karellmalt är det skillnad på. Om man jämför ljusa korn smakar det vanliga jag har mer brödigt medan karamellmalten är hårdare och kanske inte direkt så mycket sötare i smaken men majsigt skulle jag beskriva det som, närmare smaken av vört. Tror att det är mycket bättre att rosta i ugnen, stekpanna blir nog lätt bränt..
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Krystal malt mm

Inläggav 140cab » fredag 2018-12-07 09:49

Där har vi svaret.. dvs använde omältat korn. Tittade på lite andra videor efter mitt inlägg och de använde som du beskrev mältat vara.

Då det gäller att mälta så gjorde jag ett test i somras som gick snett från början. Lukta unket då man glömde bort att lufta etc. Groddade nog även för mycket för inte vart det någon söt smak.
Pågående test luktar också lite tungt. Detta beror nog på att jag i alla hast skippade rensning och en massa tistel har kommit med. Det värsta gick att "skumma" av då de flöt från början men nu ligger de på botten i baljan.

Sedan var det den här humlen. I all hast så tömde jag ihop skörden från de 2 olika plockplatserna. Klantigt så här i efterhand då plats A hade fina stora kottar och plats B hade små uttorkade.
Vad tror ni är lämpligt här för en typ 20 liter vört.
Dela upp 150 gram på 2 - 3 givor ?
Eller kasta noname i starten och slå i känd sort? på slutet ?

Korn har jag flera ton att labba på. Dock är det sämre med humle.
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 141
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker

Re: Krystal malt mm

Inläggav Djonk » fredag 2018-12-07 12:26

Har haft lite lust att testa den här metoden själv: https://youtu.be/g8fBsFxcoCs - snacka om mycket jobb bara.

Om du har tillgång till så mycket korn, kanske lönt att göra en manick som sköter en del åt dig? https://youtu.be/att7dAP13rY

Angående humle diskuteras en metod här: https://www.shbf.se/bryggaren/viewtopic.php?f=5&t=15621
Djonk
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1295
Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
Ort: Stockholm

Re: Krystal malt mm

Inläggav 140cab » fredag 2018-12-07 12:54

Djonk skrev:Har haft lite lust att testa den här metoden själv: https://youtu.be/g8fBsFxcoCs - snacka om mycket jobb bara.

Om du har tillgång till så mycket korn, kanske lönt att göra en manick som sköter en del åt dig? https://youtu.be/att7dAP13rY

Angående humle diskuteras en metod här: https://www.shbf.se/bryggaren/viewtopic.php?f=5&t=15621


Hmm kanske inte så dumt. En annan intressant sak som han visade på slutet var att använda torktumlaren.
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 141
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker

Re: Krystal malt mm

Inläggav 140cab » onsdag 2018-12-26 21:56

1545856232543894.jpg


Ja då har man provat igen ( till höger). En sak som stack ut rejält är hur mycket sötare malten vart efter 50 min vid 65C. Dock vid rostningen så byttes söt smaken mot mera besk och bränd smak. Kornet som sådan blev också rejält sprödare.
Idag så fläktar jag min malt torr i rumstemperatur. Detta för att jag just nu inte har något annat bra alternativ. Hur gör ni andra ? Torkar ni i högre temp bara för att kicka igång omvandlingen ? Eller spelar det mindre roll då den ändå får chansen vid mäskningen.
140cab
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 141
Blev medlem: torsdag 2018-12-06 23:54
Ort: Bjuråker


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 33 gäster