Problem med recept.

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Problem med recept.

Inläggav Lakens » fredag 2018-11-30 19:53

Tja
Ska göra min första hel malts bryggning men får inte receptet att stämma.
Det är en Brown ale från John palmers bok som jag lägger in i BeerSmith men då stämmer inte ibus mot det han har skrivit.
Så här ser det ut.

7,5lbs Pale malt
1lb Crystal 60
1/2lb choklad

3/4oz nugget 21ibu 60min
1oz willamete 11 ibu 30min
1oz willamete 6 ibu 15min

I beersmith blir det


3.4kg pale malt
0.45kg crystal 60
0.15kg choklad

21.3g nugget 60min 35ibu
28.3g willamette 30 min 15.1ibu
28.3g willamette 15min 9.8ibu

Det är 5 gallon (18.93l)

Vad är det som gör att ibu blir så olikt och vilken ska jag köra på?
Mvh en nybörjare
Lakens
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 32
Blev medlem: fredag 2018-11-30 12:39

Re: Problem med recept.

Inläggav MCMLXXXII » fredag 2018-11-30 20:30

Det kan vara så enkelt som att BeerSmith räknar annorlunda jämfört med John Palmer. Vad jag har läst lite här och var är att mjukvara tenderar att räkna väldigt optimistiskt på hur många IBU det faktiskt blir av en humlegiva. Ingen aning om det ligger någonting i det.
Användarvisningsbild
MCMLXXXII
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 161
Blev medlem: onsdag 2017-10-25 17:05

Re: Problem med recept.

Inläggav aletorp » fredag 2018-11-30 20:53

Kontrollera att Palmer och Beersmith gör samma antagande av humlets alfasyra. Går lätt att justera i Beersmith. Använd värdena som står på förpackningarna och justera mängden så att IBU stämmer med receptet
aletorp
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 28
Blev medlem: lördag 2018-10-27 07:33

Re: Problem med recept.

Inläggav Lakens » fredag 2018-11-30 21:21

Han räknar med 13-15% och det står 14% i beersmith.

Ska jag minska humlegivan eller köra på det han skrivit ut?
Lakens
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 32
Blev medlem: fredag 2018-11-30 12:39

Re: Problem med recept.

Inläggav Lakens » fredag 2018-11-30 21:38

Han räknar med 13-15% och det står 14% i beersmith.

Ska jag minska humlegivan eller köra på det han skrivit ut?
Lakens
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 32
Blev medlem: fredag 2018-11-30 12:39

Re: Problem med recept.

Inläggav MCMLXXXII » fredag 2018-11-30 21:43

Du kan köra på som det står i receptet. Tycker du att resultatet blir för bittert är det bara att minska till nästa gång.
Sedan är det själva humleförpackningen du får kolla på för att få reda på korrekt alfa.
Användarvisningsbild
MCMLXXXII
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 161
Blev medlem: onsdag 2017-10-25 17:05

Re: Problem med recept.

Inläggav Lakens » fredag 2018-11-30 22:16

MCMLXXXII skrev:Du kan köra på som det står i receptet. Tycker du att resultatet blir för bittert är det bara att minska till nästa gång.
Sedan är det själva humleförpackningen du får kolla på för att få reda på korrekt alfa.



Tack för snabbt svar ska göra min första bryggning någonsin imorgon.
Man är lite pirrig.
Lakens
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 32
Blev medlem: fredag 2018-11-30 12:39

Re: Problem med recept.

Inläggav DrHans » måndag 2018-12-03 08:09

Hur gick det?
Min Youtubekanal om ölbryggning:
DrHans Brewery
https://www.youtube.com/drhansbrewery
DrHans
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 168
Blev medlem: söndag 2015-11-22 12:19

Re: Problem med recept.

Inläggav Saint » måndag 2018-12-03 09:11

Fråga dig själv hur viktigt det är att träffa alla siffror? Du ska väl ändå brygga öl till dig själv och vänner, inte till nobelfesten. Skit i vad det står i receptet.
Testa själv olika malt/humle/jästkombinationen och försök hitta din egen smak.
Saint
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 262
Blev medlem: tisdag 2017-10-03 08:07

Re: Problem med recept.

Inläggav Lakens » måndag 2018-12-03 18:06

Efter alla läckage i mäsktunnan och i lakvatten tunnan blev täta gick det ändå helt okej vart ganska många moment med vatten som ska värmas till olika tempraturer. Men jag har 22 liter öl på jäsning med og1043 var 1040 i receptet så det är väll ok. Smaken på vörten efter kok var rätt så bra. Körde med den humle givan som stod i palmers recept.
Lakens
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 32
Blev medlem: fredag 2018-11-30 12:39

Re: Problem med recept.

Inläggav Lakens » måndag 2018-12-03 18:08

Saint skrev:Fråga dig själv hur viktigt det är att träffa alla siffror? Du ska väl ändå brygga öl till dig själv och vänner, inte till nobelfesten. Skit i vad det står i receptet.
Testa själv olika malt/humle/jästkombinationen och försök hitta din egen smak.



Klart man ska testa och exprementera men det är svårt när man aldrig bryggt öl att veta om det blir helt tokigt.
Lakens
Helmaltsbryggare
Helmaltsbryggare
 
Inlägg: 32
Blev medlem: fredag 2018-11-30 12:39

Re: Problem med recept.

Inläggav skyking » tisdag 2018-12-04 09:29

Lakens skrev:Klart man ska testa och exprementera men det är svårt när man aldrig bryggt öl att veta om det blir helt tokigt.


I detta fallet tycker jag nog det kan vara motiverat. För det första är frågetecknet bara hur de har räknat olika, det rör sig om hur man skall förhålla sig till osäkerheten på 12-14% alfasyra på humlen och osäkerheten hur receptförfattaren räknat ut IBU. Resultatet var att OG slog fel med 7.5% - vilket jag är fullt acceptabelt. Jag tror heller inte världen rasar ifall man råkar missa IBU med 7.1% vilket man kan tänkas göra ifall man struntar i korrigeringar.

För det andra så var ju frågan lite om man tycker att det är otroligt viktigt att man hamnar på 59.9 IBU? I så fall får man nog se till att skaffa utrustning så att man kan mäta beskan. Formlerna som används tvivlar jag starkt på att de kan leverera ett korrekt IBU med den nogrannheten. Skall man vara ärlig skall man nog snarare skippa de två sista siffrorna. Jag tycker endel lägger för stort förtroende i nogrannheten diverse formler ger och hur exakt man mäter.

För det tredje så är siffrorna tämligen ointressanta ändå. För handen på hjärtat: skall vi mäta eller dricka ölet? Du MÅSTE alltså experimentera för att veta om 60 någonting är lagom beska eller inte (och ja då spelar det inte någon roll ifall detta "någonting" är exakta IBU eller inte).
skyking
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1370
Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 61 gäster