Moderatorer: martinb, Webbgrupp
ekstedt skrev:Oj, vad avancerat! Jag pytsade bara ner några korn i varje flaska direkt från påsen när jag hade en tioprocentare som inte kolsyresattes ordentligt. Fungerade ypperligt.
Det är lite oklart hur mycket alkohol som F2 tål egentligen. Hur räknade du ut ABV?
Jag har en PET-flaska som referens, och för varje gång jag rullar om den så blir det helt klart högre tryck i den ett par dagar senare.
ecmik skrev:
Ang ABV:n där, jag fick höfta lite eftersom jag tillsatte sirap och socker i slutet av jäsningen. Men räknar man med mitt brygg-OG på 1.081 plus ökningen som tillsattes senare så blir det 1.109. Och FG: 1.012. Men allt socker/sirap kom inte riktigt med från kastrullen, så jag drar lite godtyckligt av någon procent. Landar nog runt 12% mellan tummen och pekfingret.
Rotsac skrev:Tips: https://shop.humle.se/utrustning/matnin ... ygelflaska
ekstedt skrev:Jag undrade mer vilken formel du hade använt. Använder man den vanliga (OG-FG)/7,5 för såhär starka öl underskattar man alkoholhalten ganska ordentligt. Med dina siffror får man 14,1 % med en bättre uträkning.
Lalvin EC-1118 är ett bra alternativ för kolsyrejäsning av alkoholstark öl.
ekstedt skrev:Bra bryggprogram fixar biffen: https://www.brewersfriend.com/abv-calculator/
ecmik skrev:Såg att mitt bryggprogram faktiskt hade samma inställningsmöjligheter! Kör du alltid på den alternativa mätmetoden, Ekstedt? Oavsett styrka på ölet?
ekstedt skrev:Mitt bryggprogram (ProMash) har bara ett sätt att räkna ut ABV. Finns egentligen inget annat skäl att använda (OG-FG)/7,5 eller varianter av den utöver att den är enkel.
Karl R skrev:jag har en gång tillsatt flaskjäst inte rehydrerad, utan som korn, till ett kornvin vid kolsyresättning. Ölet blev kolsyrat men i botten av varje flaska låg några korn av jästen som inte ens lösts upp.
tack för bra genomgång Ecmik. Kommer luta mig på den framöver.
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 75 gäster