Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Rennstam » onsdag 2018-10-31 20:30
Jag står i begrepp att lagra min lager (tysk pilsner), och tänkte göra det genom att tappa över till ett corneliusfat och sänka temperaturen till 2 grader. Först tänkte jag att jag skulle rensa ut syret med CO2, men inte han slå på CO2-trycket/kolsyresätta förrän ölet har lagrats ca 2-3 veckor. Men sen slog det mig: varför inte kolsyresätta samtidigt som jag lagrar? Min fråga är: finns det någon nackdel med att kolsyresätta samtidigt som jag lagrar ölet?
-
Rennstam
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 122
- Blev medlem: lördag 2016-10-22 11:18
- Ort: Malmö
av Pilsnerkokaren » onsdag 2018-10-31 21:30
Det hoppas jag inte, för det är så jag gör normalt.
En fördel är att man har gott om tid för att få önskat jämviktstryck, det finns ju ingen anledning att skaka fatet, ölen lagras inte snabbare för det.
-
Pilsnerkokaren
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1463
- Blev medlem: tisdag 2014-05-13 14:59
av Rennstam » torsdag 2018-11-01 01:16
Nä, jag tänkte också det. Det enda jag funderade över var om jästen fortfarande är lite verksam, och att det höga trycket skulle hämma dess arbete.
-
Rennstam
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 122
- Blev medlem: lördag 2016-10-22 11:18
- Ort: Malmö
av Pilsnerkokaren » torsdag 2018-11-01 09:14
Tror inte att det är jästen som gör jobbet vid lagring.
Kan vara som när man röker bacon, röksmaken sitter på utsidan när det är nyrökt och det är inget man vill äta, men låter man det ligga någon dag jämnar smakerna ut sig i hela biten.
Trycket är dock inget problem för jästen, den jobbar på trots tryck på 4-5bar.
Har du smakat på ölen ännu?
Ibland smakar min lager grönsakssoppa innan lagring, detta försvinner dock efter någon vecka.
-
Pilsnerkokaren
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1463
- Blev medlem: tisdag 2014-05-13 14:59
av Rennstam » torsdag 2018-11-01 12:23
Ja jag har smakat. Jag brukar främst få svavel innan den är lagrad. Det försvinner dock med lagring.
-
Rennstam
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 122
- Blev medlem: lördag 2016-10-22 11:18
- Ort: Malmö
av DrHans » söndag 2018-11-18 11:25
Du kan trycksätta med detsamma!
-
DrHans
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 168
- Blev medlem: söndag 2015-11-22 12:19
-
av Joakim44 » söndag 2018-11-18 21:09
Rennstam, haft samma funderingar som du & varit sugen på att lagra i fat utan tryck ett tag då jag ränker att lagern utvecklas bättre då. Dock finns ju risken att fatet inte håller riktigt tätt ifall du inte kolsyrar, trycker du bara i lite kolsyra binds den upp i ölen & risken finns att fatet läcker in luft utan övertryck..
-
Joakim44
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 103
- Blev medlem: torsdag 2013-05-23 11:14
av Pilsnerkokaren » söndag 2018-11-18 21:19
Då får det nog vara lite CO2, och då kan man skippa det helt. All CO2 kan inte att tas upp av ölen, det kan inte gå in mer i ölen än att det bildas jämnviktstryck mot gasfickan.
Vad skulle det vara som gjorde att lagern utvecklas bättre utan kolsyra?
-
Pilsnerkokaren
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1463
- Blev medlem: tisdag 2014-05-13 14:59
av Joakim44 » söndag 2018-11-18 23:39
En tanke bara att högt kolsyretryck skulle hindra jästen från att (sakta men säkert) jäsa vidare och göra ölen bättre, men har aldrig testat så vet inte riktigt.
-
Joakim44
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 103
- Blev medlem: torsdag 2013-05-23 11:14
av Pilsnerkokaren » måndag 2018-11-19 09:07
Jästen har inga problem med tryck.
Har själv testat att jäsa i ett slutet Corneliusfat, men jag fegade ur och släppt trycket när mätaren nådde 5bar.
DrHans trycker i 2bar i fatet efter att jästen har hällts i, och det verkar funka.
Är förvånad att jäsningen blir bättre när den sker under tryck, har ingen aning om det är den minskade exponering mot syre som gör det, men bra blir det.
-
Pilsnerkokaren
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1463
- Blev medlem: tisdag 2014-05-13 14:59
av DrHans » måndag 2018-11-19 14:28
Yes jag jäser under 2.4bar och det går galant.
-
DrHans
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 168
- Blev medlem: söndag 2015-11-22 12:19
-
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 83 gäster