Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av Karl R » fredag 2018-10-26 20:58
Hej
ska till att brygga en lager imorgon med Wyeast 2308 (Munich lager). Kollade till min förkultur nu och sluren i botten ser liten ut. ställde en likadan ekolv brevid och jämförde, fick det till att jag hade ungefär 130 ml kaka i botten, ekolven har stått i kylen ett dygn ungefär). enligt mina beräkningar skulle jag snarare behöva 180-200 ml. Nu är det första gången jag brygger lager så jag är rätt osäker här.
det jag gjort är att jag tagit ett tillräckligt nytt paket (slutet av september). Körde det i en 1-liters (0,9 liter) förkultur OG 1035. Denna fick sedimentera och sen körde jag den på nytt i en tvåliters (1,8l) förkultur, samma OG. Har använt mig av en app, Starter Calc, Braukaiser har levererat jästtillväxtmodellen. Den ger att denna metod ska ge mig ungefär 115% av behovet, på detta sätt. OG 1051.
Ska jag vaska en del av vörten för att hamna i balans, eller petar jag i detaljer här?
-
Karl R
- Dekoktionsmäskare
-
- Inlägg: 797
- Blev medlem: onsdag 2013-04-24 12:03
- Ort: Eslöv
av Pilsnerkokaren » lördag 2018-10-27 00:36
Av en händelse vet jag att du även ska prova med jäsning under tryck vilket ger dig större marginal för ev laggtid.
Det minsta jag startat med är 2pkt torrjäst på 30liter 1.050 och då utan problem. Jäsningen kom igång dagen därpå vilket är normalt för min del.
Så mitt råd är att tuta och kör, det lär bli hur bra som helst.
-
Pilsnerkokaren
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1463
- Blev medlem: tisdag 2014-05-13 14:59
av fluke12 » lördag 2018-10-27 11:48
Inget problem! Har du kört förkultur som du beskrivit har du en jättepigg jäst som räcker gott!
-
fluke12
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 267
- Blev medlem: fredag 2016-05-13 13:05
- Ort: Askeby Linghem
av fluke12 » lördag 2018-10-27 11:49
Inget problem! Har du kört förkultur som du beskrivit har du en jättepigg jäst som räcker gott!
-
fluke12
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 267
- Blev medlem: fredag 2016-05-13 13:05
- Ort: Askeby Linghem
av Karl R » tisdag 2018-10-30 21:56
Tack båda!
Av nån anledning har den här klienten slutat skicka epost på mina trådar, hmm.
Det blev tuta och kör, nu är den uppe i 0,5 bars tryck, men det tog ett par dygn.
-
Karl R
- Dekoktionsmäskare
-
- Inlägg: 797
- Blev medlem: onsdag 2013-04-24 12:03
- Ort: Eslöv
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 51 gäster