Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av ramsus » onsdag 2018-10-24 20:07
Tänker söta min cider jag har på jäsning medelst lite äppeljuicekoncentrat. Jag tänker att jag först ska stoppa ev. jäsning detta innebär och därför köpa lite "jässtopp", typ
https://www.partajshop.se/sv/artiklar/jasstopp.html. Men...jag hittar tametusan inga instruktioner nånstans. NÄR tillsätter jag detta? och hur gör man...bara häller i det och låter det verka någon dag?
-
ramsus
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 57
- Blev medlem: lördag 2017-11-25 01:13
av Cobrac » onsdag 2018-10-24 20:16
Du lägger i det absolut sist, dvs när cidern har jäst ut helt torrt. Har du en hydrometer?
-
Cobrac
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 284
- Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05
av ramsus » onsdag 2018-10-24 20:32
Ja, den är nere på ca. 1.008 nu och jag tror att det stannat...jäst S-04.
-
ramsus
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 57
- Blev medlem: lördag 2017-11-25 01:13
av Cobrac » onsdag 2018-10-24 20:50
Om du anser att den är avstannad så skulle jag rekommendera att förflytta cidern utan att ta med bottensatsen till ett nytt kärl och tillsätta jässtoppet där. Vad var ditt OG?
Om du vill klarna din cider efter du har sötat den skulle ja rekommendera att använda kiselsol. Finns på PGW.
Ska du ha kolsyra i din cider? Då ska du INTE använda jässtopp. Om du inte kan tvångs-kolsyra.
-
Cobrac
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 284
- Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05
av ramsus » onsdag 2018-10-24 20:59
OG ca. 1.050
Min "vanliga" procedur brukar vara (gjort det två gånger...)
- primär ett antal dagar tills förväntad FG börjar närma sig
- flytta till sekundär och vila där i 2-3 veckor
- kallkrasch
- flytta till keg, tillsätta laktos för extra kropp och en del sötma, tvångskolsyra
Tänkte skippa laktosen i denna och prova köra med koncentrerad juice istället...men jag vill alltså inte att jäsningen ska börja igen!
Så du säger alltså att när jag flyttar till "sekundären" så häller jag i jässtoppet...ska det röras om? lösas upp innan?
-
ramsus
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 57
- Blev medlem: lördag 2017-11-25 01:13
av Cobrac » onsdag 2018-10-24 21:24
Ja, du kan lösa upp det i lite vatten innan. Häll i och rör om lite försiktigt låt stå i 24-48h. Sedan ska det gå att eftersöta med vad du vill. Själv brukar jag använda sorbistat och campdenpulver som jässtopp och för att hålla bort mögel.
-
Cobrac
- Vattenbehandlare
-
- Inlägg: 284
- Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05
av ramsus » onsdag 2018-10-24 21:35
Tack...ska prova detta
-
ramsus
- Torrhumlare
-
- Inlägg: 57
- Blev medlem: lördag 2017-11-25 01:13
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Google [Bot] och 89 gäster