Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort
Moderatorer: martinb, Webbgrupp
av skyking » tisdag 2018-10-16 06:44
För att svara på det så måste man ju rimligen veta hur stor volym vört du kommer få. Vad är det för program du använder? Gör inte det en uppskattning av OG och FG?
Alkoholhalten bör inte vara några konstigheter om du får ett OG på 75. Att räkna med laktos är heller inte så komplicerat, du behöver bara räkna med att SG-bidraget från laktosen blir kvar efter jäsning. OG beräknas som vanligt som SG-bidrag från alla extraktgivare. FG räknas ut genom att ta SG-bidrag från allt utom laktosen och uppskatta FG från det, sen lägger du till SG-bidraget från laktosen. Du räknar alltså ut FG som om du hade tillsatt laktosen EFTER jäsningen (nej man gör inte så i praktiken, men slutdensiteten blir som om man gjort det.
-
skyking
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1370
- Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03
av MarcusZetterberg » tisdag 2018-10-16 14:26
Det var det jag tänkte också. Däremot så förstår jag inte hur Brewersfriend kalkylatorn räknar med att att jästen äter upp laktossockret? Här skrev jag ändast in 350g laktossocker på 10 liter, den visar ett OG på 1012 och ett FG på 1003?
- Bilagor
-
-
MarcusZetterberg
- Helmaltsbryggare
-
- Inlägg: 38
- Blev medlem: tisdag 2018-09-25 11:42
av Bee » tisdag 2018-10-16 15:53
Verkar som en bug.
Laktos är ju ojäsbart för vanlig jäst.
-
Bee
- Munk
-
- Inlägg: 3035
- Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
- Ort: Stockholm - Åkersberga
av skyking » tisdag 2018-10-16 17:04
Håller med, ser ut som att de gör fel. Men nu vet vi ju att de visar 9 pinnar för lågt med 350g laktos. Så du tar bara och lägger på 9 pinnar på visat resultat (du drar också bort 1.13% vol).
-
skyking
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1370
- Blev medlem: lördag 2016-07-09 11:03
av ekstedt » tisdag 2018-10-16 19:18
Verkar som att den bara antar 75 % skenbar utjäsning rakt av.
-
ekstedt
- Munk
-
- Inlägg: 2933
- Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
- Ort: Göteborg
-
av Djonk » tisdag 2018-10-16 19:54
Brewersfriend brukar annars gissa bättre än t.ex. brewfather (som försöker räkna in mäsktemp osv.) i min erfarenhet. Lägg bara till laktosen i efterhand så blir det nog bra.
-
Djonk
- Maltrostare
-
- Inlägg: 1295
- Blev medlem: söndag 2018-01-21 00:55
- Ort: Stockholm
Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier
Vilka är online
Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 65 gäster