Grums i mäsken

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Grums i mäsken

Inläggav Rennstam » måndag 2018-10-15 22:55

Jag bryggde en pilsner i helgen och "grumset" - det såg ut som både proteiner och rester från humlepellets - vägrade sjunka till botten som det brukar göra. Är det någon som upplevt detta, och/eller vet vad det kan bero på? Det brukar som sagt sjunka till botten under kylning, efter 5-10 minuter. Jag hade dessutom i protafloc, vilket jag ibland inte har och det sjunker ändå. Jag bryggde på ny malt, Balders pilsnermalt, men förstår inte hur det skulle spela någon roll.

I allt övrigt var gick det bra. Lite lägre utbyte än vanligt, men vörten smakar bra.
Rennstam
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 122
Blev medlem: lördag 2016-10-22 11:18
Ort: Malmö

Re: Grums i mäsken

Inläggav Pilsnerkokaren » måndag 2018-10-15 23:16

Efter eller innan kylning?

Jag kylde vörten en gång innan jag försökte göra en whirlpool, vilket misslyckade fatalt. Det ska tydligen göras med varm vört/grönöl.
Kan det vara det som hänt?
Användarvisningsbild
Pilsnerkokaren
Maltrostare
Maltrostare
 
Inlägg: 1463
Blev medlem: tisdag 2014-05-13 14:59

Re: Grums i mäsken

Inläggav Rennstam » tisdag 2018-10-16 13:44

Både före och efter kylning.
Rennstam
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 122
Blev medlem: lördag 2016-10-22 11:18
Ort: Malmö


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 38 gäster