Som rubricerat.
Jästen är WPL830 och det jag brygger är en Julbock
När och till vilken temp bör man höja temperaturen till Diacetylrasten?
Hur länge bör jag ha den och till vad ska jag sänka?
Tänkte göra en batch till på jästkakan från denna så där av frågan (eftersom jag redan är inne och fifflar med temperaturerna.)
BS säger 12 dagar, höjning till 17 men jag höjde till 16 efter 9 dagar.
Tyckte den var godare innan höjningen, om än något söt såklart.
Är rädd att jag fuckat upp denna batch.
BS säger sedan att tempen ska gå ner från från 17 till 3 grader under en 30 dagars period.
Brukar man göra så att man sänker någon grad varannan dag? Är BS verkligen uppdaterad på alla jäster som finns i arkivet och dess karakteristik?
Kollar man på Humlegården så är rekommenderad jästemp 10-13 grader, kan man höja till 17 utan att gå "beyond limits" för det som
blir bra slutresultat. Har använt W34/70 mycket och den har ju ett bredare rekommenderat spann (9-15) så att kliva upp bara ett par grader över rekommendationen känns ju spontant bättre.
Tusen frågor typ, men är inte helt komfortabel i Lager världen ännu, så lite tips på vägen tas tacksamt emot