ekstedt skrev:
Nja, alltså, du modifierar ditt uppmätta OG efter hur mycket kolsyresocker du använder. Det är en enkel kalkyl. FG blir ju (förhoppningsvis) samma. Abv behöver du ju inte mata in när du anmäler öl till SM.
Tekniskt sett gör du faktiskt inte det. Tillsätter du socker efter jäsningen så påverkar det inte alls densiteten innan jäsning, men däremot kan det ju påverka densiteten efter jäsning. Dock brukar de flesta nog mäta FG innan de tillsatt primingsocker och kolsyrejäst och då ligger det nog nära tillhands att det är detta de anger när de anmäler sig.
Det rimliga vore ju att domarna bedömer det de kan bedöma. Att basera poängen på saker som bryggaren uppgivit är nog inte så lyckat - det uppmuntrar ju till "fusk".
Om de skall ta sådana faktorer i beaktande så bör det ju i så fall vara sånt som faktiskt går att mäta på den inlämnade ölen. Man skulle kunna mäta FG och alkoholhalt på det färdiga ölet, men det är nog ganska opraktiskt (i synnerhet om det skall göras på alla öl).
fredrik.stahl skrev:Det jag tycker är ett större problem är att lättare öltyper systematiskt missgynnas. Och medan några tiondels procentenheter alkohol är försumbart i en starköl kan det spela stor roll för en lättöl. Det är mycket lättare att göra en smakrik 2,8% än en 2,25%. Någon domare som har synpunkter?
Nu är det väl inte så många lättare öltyper där finns, isht inte så lätta som du nämner. Men jag anser att om en öltyp skall vara högst 2.25% så bör det nog ligga i typdefinitionen att den inte skall vara så smakrik och då blir det inte längre en fördel att brygga starkare än det skall vara. Det kanske kan vara svårt att bedöma, men målet bör ju vara att domarna slår ner på öl som är för smakrika för typen (även om de mycket väl personligen kan tycka ölet är godare).