Sida 1 av 1

Alkoholnivå vid tävling

InläggPostat: lördag 2018-08-11 20:22
av ecmik
Sitter och dricker en nybryggd och flaskjäst Hefeweizen, och klurar på hur man bedömer alkoholen vid en tävling som tex SM. Vad jag förstår så har alkoholnivån ökat efter jag flaskjäst ölen med strösocker. Min öl landade efter jäsningen på 5.5% med OG och FG inom stiltypiskt intervall, men kommer förmodligen över öltypsdeffens %-gräns efter flaskjäsningen (kanske 5.8-6.0%?)

Hur tänker domarna kring det? Är ölen godkänd pga alkoholen enligt OG/FG eller är den icke godkänd pga flaskjäsningen?

Re: Alkoholnivå vid tävling

InläggPostat: lördag 2018-08-11 21:57
av fredrik.stahl
Jag tror inte nån räknar med detta utan utgår från att det är inom felmarginalen. Dina siffror låter lite höga, jag skulle säga att alkoholhalten ökar ett par tiondelar, kanske 0,3% i en veteöl om du flaskjäser med så mycket som 0,8 g/l strösocker. Systemet bygger mycket på ärlighet. Finns ingen som kan kolla om nån tillsatt sprit t.ex., varför man nu skulle vilja göra det. I slutändan är det smak och inte siffror som avgör.

Det jag tycker är ett större problem är att lättare öltyper systematiskt missgynnas. Och medan några tiondels procentenheter alkohol är försumbart i en starköl kan det spela stor roll för en lättöl. Det är mycket lättare att göra en smakrik 2,8% än en 2,25%. Någon domare som har synpunkter?

Alkoholnivå vid tävling

InläggPostat: söndag 2018-08-12 09:27
av ecmik
Okej, tack då vet jag! Jag räknade i en kalkylator (http://livingdeadbrewery.se/brygga-ol-hemma/prima-med-socker/) och fick ut +0.4% på ca 7g/L. Men hur träffsäkert det är har jag ingen aning om.

Absolut, det får större betydelse i alkoholsvaga öl! Tycker det ändå är en lite intressant frågeställning om någon domare skulle vilja förklara hur man tänker generellt?

Re: Alkoholnivå vid tävling

InläggPostat: måndag 2018-08-13 16:11
av ekstedt
Utan att vara examinerad domare vågar jag påstå att det är OG med kolsyrejäsningssockret inräknat som ska redovisas. Allt annat vore väldigt konstigt.

Alkoholnivå vid tävling

InläggPostat: måndag 2018-08-13 18:56
av ecmik
ekstedt skrev:Utan att vara examinerad domare vågar jag påstå att det är OG med kolsyrejäsningssockret inräknat som ska redovisas. Allt annat vore väldigt konstigt.


Alltså att man ska redovisa en % där man lagt på några tiondelars procent på ”OG-FG-procenten” menar du?

Re: Alkoholnivå vid tävling

InläggPostat: måndag 2018-08-13 20:54
av ekstedt
ecmik skrev:Alltså att man ska redovisa en % där man lagt på några tiondelars procent på ”OG-FG-procenten” menar du?


Nja, alltså, du modifierar ditt uppmätta OG efter hur mycket kolsyresocker du använder. Det är en enkel kalkyl. FG blir ju (förhoppningsvis) samma. Abv behöver du ju inte mata in när du anmäler öl till SM.

Re: Alkoholnivå vid tävling

InläggPostat: måndag 2018-08-13 21:40
av ecmik
ekstedt skrev:Nja, alltså, du modifierar ditt uppmätta OG efter hur mycket kolsyresocker du använder. Det är en enkel kalkyl. FG blir ju (förhoppningsvis) samma. Abv behöver du ju inte mata in när du anmäler öl till SM.


Tror du att det är vanligt att SM-bryggare gör det när dom lämnar in en kolsyrejäst öl?

Re: Alkoholnivå vid tävling

InläggPostat: tisdag 2018-08-14 07:07
av skyking
ekstedt skrev:
Nja, alltså, du modifierar ditt uppmätta OG efter hur mycket kolsyresocker du använder. Det är en enkel kalkyl. FG blir ju (förhoppningsvis) samma. Abv behöver du ju inte mata in när du anmäler öl till SM.


Tekniskt sett gör du faktiskt inte det. Tillsätter du socker efter jäsningen så påverkar det inte alls densiteten innan jäsning, men däremot kan det ju påverka densiteten efter jäsning. Dock brukar de flesta nog mäta FG innan de tillsatt primingsocker och kolsyrejäst och då ligger det nog nära tillhands att det är detta de anger när de anmäler sig.

Det rimliga vore ju att domarna bedömer det de kan bedöma. Att basera poängen på saker som bryggaren uppgivit är nog inte så lyckat - det uppmuntrar ju till "fusk". Om de skall ta sådana faktorer i beaktande så bör det ju i så fall vara sånt som faktiskt går att mäta på den inlämnade ölen. Man skulle kunna mäta FG och alkoholhalt på det färdiga ölet, men det är nog ganska opraktiskt (i synnerhet om det skall göras på alla öl).

fredrik.stahl skrev:Det jag tycker är ett större problem är att lättare öltyper systematiskt missgynnas. Och medan några tiondels procentenheter alkohol är försumbart i en starköl kan det spela stor roll för en lättöl. Det är mycket lättare att göra en smakrik 2,8% än en 2,25%. Någon domare som har synpunkter?


Nu är det väl inte så många lättare öltyper där finns, isht inte så lätta som du nämner. Men jag anser att om en öltyp skall vara högst 2.25% så bör det nog ligga i typdefinitionen att den inte skall vara så smakrik och då blir det inte längre en fördel att brygga starkare än det skall vara. Det kanske kan vara svårt att bedöma, men målet bör ju vara att domarna slår ner på öl som är för smakrika för typen (även om de mycket väl personligen kan tycka ölet är godare).

Re: Alkoholnivå vid tävling

InläggPostat: tisdag 2018-08-14 09:02
av ekstedt
ecmik skrev:Tror du att det är vanligt att SM-bryggare gör det när dom lämnar in en kolsyrejäst öl?


Ingen aning, jag tycker personligen inte det spelar någon roll.

Re: Alkoholnivå vid tävling

InläggPostat: tisdag 2018-08-14 09:05
av ekstedt
skyking skrev:Tekniskt sett gör du faktiskt inte det. Tillsätter du socker efter jäsningen så påverkar det inte alls densiteten innan jäsning, men däremot kan det ju påverka densiteten efter jäsning. Dock brukar de flesta nog mäta FG innan de tillsatt primingsocker och kolsyrejäst och då ligger det nog nära tillhands att det är detta de anger när de anmäler sig.


Med samma resonemang skulle man då inte heller ta med socker som tillsätts under jäsningen i OG. Vad gäller FG kan man på goda grunder anta att det är ungefär samma innan som efter kolsyrejäsningen.