Jag ska ge mig i kast att göra förkultur till nästa bryggning. Jag har tidigare köpt fler antal jästförpackningar för nå upp till rätt antal miljarder jästceller. Det är dyrt när man gör lageröl. Så jag köpte ett startkit (3lit e-kolv, spraymalt och vattenlås) för att odla upp rätt antal. Jag byggde mig en magnetomrörare för att kunna få bra effektivitet. Nu några frågor:
Att öka antal celler av jästen under omrörning görs väl bäst under aeroba förhållanden? Blir inte vattenlåset en broms då? Jag tänker att de efterföljande generationerna av celldelningen skapas under anaeroba förhållande då jäsning och co2 har fyllt tomrummet i min e-kolv?
Hur lång tid tar det för cellerna att dubblera sig? Ska jag stanna omrörningen då och då för att tillsätta rent syre för den nya generationens celler har chans att stärka cellväggarna med nytt syre? Vänta en timme efter syresättning så jästen hinner assimilera syret och sedan slå på omrörningen igen? Jag vill inte gärna göra en förkultur där vanlig rumsluft kryper in och kan förstöra min förkultur genom att odla upp okända organismer.
Kan jag använda Fermaid-O för att se till att rätt mängd näringsämnen finns i suspension för alla de nya cellerna som skapas?
Vilket är den optimala FG:t för att ge så mycket celldelningseffektivet som möjligt, utan att det osmotiska trycket på cellväggen blir för högt?
Jag tycker det finns många faktorer här som kan ge mig mycket skräpceller som bara är till besvär då jag väl ska pitcha ner dem i vörten, eller tänker jag snett här.