Förkultur, och många frågor

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Förkultur, och många frågor

Inläggav Cobrac » söndag 2018-08-05 00:02

Jag ska ge mig i kast att göra förkultur till nästa bryggning. Jag har tidigare köpt fler antal jästförpackningar för nå upp till rätt antal miljarder jästceller. Det är dyrt när man gör lageröl. Så jag köpte ett startkit (3lit e-kolv, spraymalt och vattenlås) för att odla upp rätt antal. Jag byggde mig en magnetomrörare för att kunna få bra effektivitet. Nu några frågor:

Att öka antal celler av jästen under omrörning görs väl bäst under aeroba förhållanden? Blir inte vattenlåset en broms då? Jag tänker att de efterföljande generationerna av celldelningen skapas under anaeroba förhållande då jäsning och co2 har fyllt tomrummet i min e-kolv?

Hur lång tid tar det för cellerna att dubblera sig? Ska jag stanna omrörningen då och då för att tillsätta rent syre för den nya generationens celler har chans att stärka cellväggarna med nytt syre? Vänta en timme efter syresättning så jästen hinner assimilera syret och sedan slå på omrörningen igen? Jag vill inte gärna göra en förkultur där vanlig rumsluft kryper in och kan förstöra min förkultur genom att odla upp okända organismer.

Kan jag använda Fermaid-O för att se till att rätt mängd näringsämnen finns i suspension för alla de nya cellerna som skapas?

Vilket är den optimala FG:t för att ge så mycket celldelningseffektivet som möjligt, utan att det osmotiska trycket på cellväggen blir för högt?

Jag tycker det finns många faktorer här som kan ge mig mycket skräpceller som bara är till besvär då jag väl ska pitcha ner dem i vörten, eller tänker jag snett här.
Cobrac
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 284
Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05

Re: Förkultur, och många frågor

Inläggav Grindcrusher » söndag 2018-08-05 09:23

Cobrac skrev:Att öka antal celler av jästen under omrörning görs väl bäst under aeroba förhållanden? Blir inte vattenlåset en broms då? Jag tänker att de efterföljande generationerna av celldelningen skapas under anaeroba förhållande då jäsning och co2 har fyllt tomrummet i min e-kolv?


Precis som du skriver är det en dålig idé att ha vattenlås. Du vill att jästen ska ha tillgång till så mycket syre som möjligt. Om man ska tro John Palmer (och mitt minne) så är det dock en bra idé att minimera syretillgångarna när förkulturen är klar, genom att stänga av omröraren och korka igen flaskan tills man ska pitcha. Kyler du och dekanterar så gör du förmodligen detta ändå, och pitchar du hela förkulturen så gissar jag att du gör den i direkt anslutning till bryggdagen, så det säger kanske sig självt att man inte låter förkulturen stå på omröraren i rumstemp i en vecka innan man brygger.

Angående syretillförsel så nöjer sig de flesta med att köra omrörare och en löst åtsittande folie. Om man vill gå "all in" så kan du skaffa en pump och ren luft, som exemplet i länken nedan.

http://braukaiser.com/blog/blog/2013/03/19/access-to-air-and-its-effect-on-yeast-growth-in-starters/

Kan jag använda Fermaid-O för att se till att rätt mängd näringsämnen finns i suspension för alla de nya cellerna som skapas?


Det sägs vara en jättebra idé att tillsätta jästnäring till förkulturen.

Cobrac skrev:Vilket är den optimala FG:t för att ge så mycket celldelningseffektivet som möjligt, utan att det osmotiska trycket på cellväggen blir för högt?


Det brukar föreslås att 1.036 - 1.040 är ett lagom OG. Här finns mer intressant läsning:
http://braukaiser.com/blog/blog/2013/05/28/starter-wort-gravity-and-yeast-growth/
Användarvisningsbild
Grindcrusher
Jästodlare
Jästodlare
 
Inlägg: 916
Blev medlem: söndag 2013-04-07 17:38
Ort: Gävle/Nailsworth

Re: Förkultur, och många frågor

Inläggav ekstedt » söndag 2018-08-05 11:27

Det funkar utmärkt att tillföra syre kontinuerligt men precis som G. skriver bör man avbryta när aktiviteten stannar av. Bäst tillväxt fås vid aktiv tillförsel av luft via pump. Jag har svårt att se att magnetomrörare ska kunna dra ner luft när förkulturen väl kommit igång och koldioxid bildas i stora mängder. Därefter borde vinsten vara att hålla cellerna jämnt fördelade i vätskan.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Förkultur, och många frågor

Inläggav Cobrac » söndag 2018-08-05 13:23

Så om jag tillsätter syrgas via min sintrade (0,5 mikron) sten emellanåt och använder vattenlås borde jag kunna använda vattenlås? Eller ska jag göra någon helt automatiserad apparat med intermittent pulsade av syrgas så det kontinuerligt fylls på med syre i förkulturen?
Cobrac
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 284
Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05

Re: Förkultur, och många frågor

Inläggav Cobrac » söndag 2018-08-05 13:24

Blev lite galet, blev mycket vattenlås i en mening där.
Cobrac
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 284
Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05

Re: Förkultur, och många frågor

Inläggav ekstedt » söndag 2018-08-05 14:18

Cobrac skrev:Så om jag tillsätter syrgas via min sintrade (0,5 mikron) sten emellanåt och använder vattenlås borde jag kunna använda vattenlås?


Inte emellanåt, kontinuerligt.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2933
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Förkultur, och många frågor

Inläggav Cobrac » söndag 2018-08-05 14:31

Vilket flöde kan vara lämpligt?
Cobrac
Vattenbehandlare
Vattenbehandlare
 
Inlägg: 284
Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05


Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 84 gäster

cron