Sida 1 av 1

Jästning temperatur

InläggPostat: fredag 2018-07-13 22:42
av ok_beer
Hej,

Jag ska brygga en belgian witbier för första gången imorgon och jag har läst att ölen skulle värma upp under den sista 1/3 del av jästningsperiod. Problemet är att jag har en enkelt system med ingen temperaturkontroll. Har ni nån tips om hur jag kan utföra detta? Jag brukar har damejeannen i en garderob att är c. 18-20 grader. Jag hoppas att jag kan värme ölen till c.23 grader? Vad tänker ni?

Re: Jästning temperatur

InläggPostat: lördag 2018-07-14 00:03
av Snow
Har du något annat rum som är varmare?

Svep in damejeannen i Aluminiumfolie så blir det skydd mot ljus.



Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Jästning temperatur

InläggPostat: lördag 2018-07-14 00:12
av Danne-man
Har en polare som sätter jäskärl i badrummet och drar på golvvärmen för att få upp temp. Annars kan du sätta in en lampa med halogen eller gammal glödlampa i garderoben. Klassisk fulvärmare, men se till att den hänger fritt så den inte bränner nåt, och se till att jäskärlet är täckt av nåt ljusskyddande så att ljuset inte skunkar humlen.

Skickat från min SM-G950F via Tapatalk

Re: Jästning temperatur

InläggPostat: lördag 2018-07-14 16:06
av ekstedt
ok_beer skrev:Hej,

Jag ska brygga en belgian witbier för första gången imorgon och jag har läst att ölen skulle värma upp under den sista 1/3 del av jästningsperiod. Problemet är att jag har en enkelt system med ingen temperaturkontroll. Har ni nån tips om hur jag kan utföra detta? Jag brukar har damejeannen i en garderob att är c. 18-20 grader. Jag hoppas att jag kan värme ölen till c.23 grader? Vad tänker ni?


Blir nog utmärkt att börjajäsningen i den där garderoben, och ställa ut kärlet på någon varmare plats när jäsningen börjar avta, typ efter 3-4 dagar.