Pilsnerkokaren skrev:När ölen är klar för lagring/klarning trycker jag över det till ett fat jag preparerat med gelatin. Där får det stå tills det är färdig, 2-3 veckor. När jag sen flaskar får första flaskan en liten slatt av bottenjox som jag häller ut.
Har alltid tagit 1/2 tsk gelatin till ett fat med 30liter öl men enligt en tråd på hombrewtalk skall jag ha 9 gram, dvs. mer än 4 tsk.
Har ökat på till 2 tsk men jag har inte brått, ölen ska lagras ändå. Utfällningarna blir inte gröna, varför skulle dom bli det?
Mer som mycket små geleklumpar.
Så gelatin upplöst i lite kokt, svalnat vatten finns i botten av fatet, vilket blandar sig med ölet vid tappning från jäskärlet?
Jag har alltid trott att man behövde hälla på gelatinlösningen i ölet, och försiktigt röra om, så att den får sjunka nedåt i ölet
Utan möjlighet att kyla ölet, så har jag dock aldrigt kunnat testa denna metod.
Lindh har på sin blogg tydligt visat att det inte är någon vits med att tillsätta gelatin, isinglass, etc, om man inte kan kyla ölet till MINST 10 grader.
I detta varma väder kan man vara glad, om man har ett lagringsutrymme som håller 21 grader....
Har du aldrig fått problem med dålig kolsyrejäsning i flaskorna, när gelatin används?
Det är väl sådant man kan vara rädd för, men jag antar att det trots allt för det mesta finns tillräckligt med jäst kvar.
Att kyla ölet till +2 till -1 grader innebär nog en större risk till sådan avstannad aktivitet, skulle jag tro.
En fundering är att med mina förhållanden trots allt tillsätta gelatin eller isinglass i jäskärlet vid rumstemperatur, strax innan jag tappar det på flaska.
Tanken är då att ölet efter de vanliga två veckornas kolsyrejäsning och sedimentering kommer att innehålla klarningslösningen flytande omkring i ölet.
När man sedan ställer in några flaskor i kylskåpet, så borde väl klarningsprocessen ske lika bra då, som om man hade placerat jäskärlet i kyla?
Jag brukar dock normalt kyla flaskorna under natten, eller kanske under ett dygn. Utrymmet i kylskåpet för stående flaskor är begränsat.
Det känns dock som en alldeles för kort tidsperiod för klarning.
Vet ni som bor i villa med garage att jobba i, och ett extra kylskåp eller två, hur lyckligt lottade ni är?:-(
Ett tips till de som inte använder fat:
Vid min senaste bryggning så använde jag "Clear Beer Draught System"
http://shop.humle.se/utrustning/fattappning/corneliusfat/clear-beer-draught-system tillsammans med "humlefilter":
https://shop.humle.se/utrustning/fattap ... ght-systemJag använder alltså INTE fat, utan tappar ölet direkt från en vanlig 30-Liters plasthink till flaskor.
I jäshinken monterar jag en silikonpropp i tappningskranen, i vilken jag har borrat ett hål.
I slangen till "Clear Beer Draught System" har jag monterat en helt kort bit PVC-slang, som går bra att trycka in i silikonpluggen.
Dvs. Jag monterade dessa prylar innan jag tappade över den kylda vörten efter koket.
Vid flasktappning pytsade jag in kolsyra från en billig Sodastrem-utrustning några gånger i jäshinken, samt i varje flaska innan och efter fyllning innan kapsylering. Allt detta fungerade över förväntan:-)
"Clear Beer Draught System" sjönk stadigt nedåt, och satte sig på botten av jäshinken utan att kantra, eller röra upp bottensatsen på ett sätt som jag inte hade vågat hoppats på, efter tester med vatten. Det var den bästa flasktappningen någonsin i det avseendet.
Jag rekommenderar dock att man NOGA experimenterar med att balansera flytkroppen, genom att flytta O-ringarna.
Det extra "humlefiltret" är kanske inte helt nödvändigt för det mesta, men ibland flyter det omkring junk som inte vill sjunka ned.
Det vanliga slasket med att tippa jäshinken, för att få ut de sista flaskorna (med junk, och extra märkning av flaskorna) behövdes ej:-)
Någon oxidering av ölet ("Belgian Ale") märks inte heller efter närmare tre veckors flasklagring.