Re: Champange öl

Kallkrashen känns helt onödig, gör det på slutet istället.
Jag tror det är följa de problem; Du har inget socker kvar till vinjästen som främst äter enkla sockerarter. Jag tycker det är lämpligare att jäsa så mycket maltsocker som möjligt med en hög utjäsare typ wlp099. Sen tillsätta socker ihop med den nya vinjästen som gärna ska vara i förkultur i högkreusen dvs edter 12-24h. Vinjästen kommer främst äta det rena sockret med denna metod.
Ska du jäsa maltsockerarter med vinjäst tycker jag det är bättre att börja med enbart vinjäst i vört utan socker. När jäsningen avtagit en hel del i hastighet men inte slutat, tillsätt sockerlag. Jag har jäst ner 1.080 till 1.010 många gånger med den metoden, alltså helt utan öljäst.
Jag tror det är följa de problem; Du har inget socker kvar till vinjästen som främst äter enkla sockerarter. Jag tycker det är lämpligare att jäsa så mycket maltsocker som möjligt med en hög utjäsare typ wlp099. Sen tillsätta socker ihop med den nya vinjästen som gärna ska vara i förkultur i högkreusen dvs edter 12-24h. Vinjästen kommer främst äta det rena sockret med denna metod.
Ska du jäsa maltsockerarter med vinjäst tycker jag det är bättre att börja med enbart vinjäst i vört utan socker. När jäsningen avtagit en hel del i hastighet men inte slutat, tillsätt sockerlag. Jag har jäst ner 1.080 till 1.010 många gånger med den metoden, alltså helt utan öljäst.