Sida 1 av 4

Champange öl

InläggPostat: lördag 2018-05-26 14:57
av Snow
Hej på er i sommarvärmen.

Har en liten kluring på hur jag ska göra. I jäskammaren så har jag en maltbubbel på jäsning. Bryggde den i söndags för en vecka sedan, kaosbryggning, men det slutade med ca 38 liter i jäskärlet med SG 1, 085.

Efter ett dygn så hade den jäst av bara hellsike och knaprat till 1, 050, tillsatte 3kg socker i form av sockerlag. SG blev då 1,65.

Om jag räknat rätt så betyder det totalt og på ca 1,100. Nu har jäsningen i princip stannat, eller går långsamt, hade 1,038 i morse, två dygn sedan 1,040 kan skilja någon pinne hit och dit.

Till frågan, hur ser jäskurvan ut för Champangejäst, ska man avvakta och hoppas den knaprar lite till, eller får man räkna med att den stannar på 1,035 ish.

Smakar helt ok, men skulle vilja ha den lite torrare. Något man kan/bör göra om den stannar där den är!

Cheers!




Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Champange öl

InläggPostat: lördag 2018-05-26 15:26
av ekstedt
Champagne- och vinjäst har visserligen generellt dålig utjäsning, men det här låter på tok för högt. Vilken jäst pratar vi om?

Re: Champange öl

InläggPostat: lördag 2018-05-26 15:41
av Snow
ekstedt skrev:Champagne- och vinjäst har visserligen generellt dålig utjäsning, men det här låter på tok för högt. Vilken jäst pratar vi om?


Jo det är ju inte den som har bäst utjäsning, men hade hoppats på lite mer.

Det är wLP715 som jag gjorde två kulturer på vardera ca 2 liter på.




Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Champange öl

InläggPostat: lördag 2018-05-26 16:22
av Lindh
Mina chanpagneöl brukar hamna runt 1.010-1.012. Jäser med enbart champagnejäst då.

Re: Champange öl

InläggPostat: lördag 2018-05-26 16:39
av Snow
Lindh skrev:Mina chanpagneöl brukar hamna runt 1.010-1.012. Jäser med enbart champagnejäst då.


Hur lång tid tar det innan du hamnar där?

Insåg att jag legat lite lågt i temp på 20,5, testade att höja till 21,5,



Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Champange öl

InläggPostat: lördag 2018-05-26 17:08
av ekstedt
Jag samlade nyligen in lite data angående champagnejästens utjäsning. Känns som du borde hamna runt 1015-1020 med WLP715. Men data för just den jästens spretade en del.

https://fabrikorekstedt.blogspot.se/201 ... ejast.html

Re: Champange öl

InläggPostat: lördag 2018-05-26 17:17
av Cobrac
Snow skrev:[quote="Lindh"]Mina chanpagneöl brukar hamna runt 1.010-1.012. Jäser med enbart champagnejäst då.


Hur lång tid tar det innan du hamnar där?

Insåg att jag legat lite lågt i temp på 20,5, testade att höja till 21,5,



Skickat från min iPhone med Tapatalk[/quote]

pH-värde? Om det av någon anledning har blivit lågt kan det bli trögt.

Re: Champange öl

InläggPostat: lördag 2018-05-26 17:20
av Cobrac
ekstedt skrev:Champagne- och vinjäst har visserligen generellt dålig utjäsning, men det här låter på tok för högt. Vilken jäst pratar vi om?


Beror på vilka sockerarter som finns i vörten/musten.

Re: Champange öl

InläggPostat: lördag 2018-05-26 17:22
av Cobrac
Snow skrev:[quote="Lindh"]Mina chanpagneöl brukar hamna runt 1.010-1.012. Jäser med enbart champagnejäst då.


Hur lång tid tar det innan du hamnar där?

Insåg att jag legat lite lågt i temp på 20,5, testade att höja till 21,5,



Skickat från min iPhone med Tapatalk[/quote]

Du kan även mata jästen med fermaid-O för att se om den saknar något näringsämne.

Re: Champange öl

InläggPostat: lördag 2018-05-26 17:26
av Snow
Cobrac skrev:[quote="Snow"][quote="Lindh"]Mina chanpagneöl brukar hamna runt 1.010-1.012. Jäser med enbart champagnejäst då.


Hur lång tid tar det innan du hamnar där?

Insåg att jag legat lite lågt i temp på 20,5, testade att höja till 21,5,



Skickat från min iPhone med Tapatalk[/quote]

pH-värde? Om det av någon anledning har blivit lågt kan det bli trögt.[/quote]

Detta är intressant!
Mina stickor hade blivit fuktskadade så kunde inte ta PH, tillsatte drygt 10 ml lactol till mäsk och lakvattnet (50) liter, gissar att ca 7-8 landade i mäsken (pga kaos)


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Champange öl

InläggPostat: lördag 2018-05-26 17:30
av Cobrac
Snow skrev:[quote="Cobrac"][quote="Snow"][quote="Lindh"]Mina chanpagneöl brukar hamna runt 1.010-1.012. Jäser med enbart champagnejäst då.


Hur lång tid tar det innan du hamnar där?

Insåg att jag legat lite lågt i temp på 20,5, testade att höja till 21,5,



Skickat från min iPhone med Tapatalk[/quote]

pH-värde? Om det av någon anledning har blivit lågt kan det bli trögt.[/quote]

Detta är intressant!
Mina stickor hade blivit fuktskadade så kunde inte ta PH, tillsatte drygt 10 ml lactol till mäsk och lakvattnet (50) liter, gissar att ca 7-8 landade i mäsken (pga kaos)


Skickat från min iPhone med Tapatalk[/quote]

Du kan mäta, men jag har haft jäst som varit aktiv till pH 2,9. Tveksam om det är problemet. Å andra sidan är högt inte heller optimalt. Att mäta kan nog vara på sin plats.

Re: Champange öl

InläggPostat: lördag 2018-05-26 18:41
av Lindh
Från 1.080 har det säkert tagit 2 veckor. Från 80 till 30 gick snabbt men sen segar den sig.

Re: Champange öl

InläggPostat: lördag 2018-05-26 20:32
av Snow
Lindh skrev:Från 1.080 har det säkert tagit 2 veckor. Från 80 till 30 gick snabbt men sen segar den sig.


Oki, då höjer jag tempen lite och vankar lite oroligt i en vecka till innan drastiska åtgärder inleds


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Champange öl

InläggPostat: söndag 2018-05-27 09:51
av ekstedt
Cobrac skrev:Beror på vilka sockerarter som finns i vörten/musten.


Jag vet inte om du missförstod, eller vad du annars ville säga. Givetvis påverkar vörtens sammansättning vilken utjäsning man får. Men när man i ölsammanhang pratar om och jämför olika stammars utjäsning avser man förmågan att jäsa mer komplicerade sockerarter än vad som finns i must. Jag reder ut det där mer i detalj i det länkade blogginlägget, men det är tydligt att i alla fall EC-1118 har ganska dålig utjäsning, och för WLP715 pekar det också åt det hållet.

PS Ett stalltips till dig (och andra för all del). Det går inte att göra nästade citat i detta forum, och försöker man ändå blir det närmast oläsligt. Finns en utmärkt funktion "förhandsgranska".

Re: Champange öl

InläggPostat: söndag 2018-05-27 10:57
av Snow
Jag testar att vänta och höja tempen lite.

Mäskade lågt 64,5 men blir lite ish, speciellt på slutet då utmäskningen tog för lång tid pga kaos (botten ventilen funkade inte så fick öda malt och göra in improviserad biab).

Vilken jäststam rekommenderar ni om man ids göra ett nytt försök?

När det gäller röriga inlägg med citat huller om buller så blir det lätt så ifrån tapatalken, går inte att förgranska och inte redigera (jag lyckas inte iallafall)

Cheers i sommarvärmen
/från Snow som njuter av solen i väntan på nästa skidsäsong


Skickat från min iPhone med Tapatalk