Champange öl

Malt, humle, jäst, vatten, körsbär, tallkottar etc. - hur de kan blandas, processer, vad du har på G och vad du gjort

Moderatorer: martinb, Webbgrupp

Re: Champange öl

Inläggav Cobrac » söndag 2018-05-27 12:31

ekstedt skrev:[quote="Cobrac"]
Beror på vilka sockerarter som finns i vörten/musten.


Jag vet inte om du missförstod, eller vad du annars ville säga. Givetvis påverkar vörtens sammansättning vilken utjäsning man får. Men när man i ölsammanhang pratar om och jämför olika stammars utjäsning avser man förmågan att jäsa mer komplicerade sockerarter än vad som finns i must. Jag reder ut det där mer i detalj i det länkade blogginlägget, men det är tydligt att i alla fall EC-1118 har ganska dålig utjäsning, och för WLP715 pekar det också åt det hållet.

PS Ett stalltips till dig (och andra för all del). Det går inte att göra nästade citat i detta forum, och försöker man ändå blir det närmast oläsligt. Finns en utmärkt funktion "förhandsgranska".[/quote]

Jag får be om ursäkt, läste inte klart. Intressant. Jag skummade bara igenom. Jag är väl teknikanalfabet. Var hittar jag förhandsgranskning i Tapatalk för iPhone?
Cobrac
Torrhumlare
Torrhumlare
 
Inlägg: 189
Blev medlem: tisdag 2016-09-06 13:05

Re: Champange öl

Inläggav Snow » söndag 2018-05-27 15:15

Börjar faktiskt tro att det inte jäser mer. :cry: :cry:

Ingen förändring överhuvudtaget sedan fredags kväll.

Då frågar man sig vad gör jag nu, den är god men alldeles för söt.

Det jag klurar på är att :

- Tillsätta mer jäst, vilken sort isåfall och vågar jag syresätta igen, eller går jästen igång ändå?
- Spä den med kolsyrat vatten och få något måååånga liter ciderliknande med 4% ABV
Snow
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 467
Blev medlem: söndag 2016-02-21 20:25
Ort: Tyresö

Re: Champange öl

Inläggav ekstedt » söndag 2018-05-27 15:55

Snow skrev:Börjar faktiskt tro att det inte jäser mer. :cry: :cry:

Ingen förändring överhuvudtaget sedan fredags kväll.

Då frågar man sig vad gör jag nu, den är god men alldeles för söt.

Det jag klurar på är att :

- Tillsätta mer jäst, vilken sort isåfall och vågar jag syresätta igen, eller går jästen igång ändå?
- Spä den med kolsyrat vatten och få något måååånga liter ciderliknande med 4% ABV


Ny jäst måste vara "killer", jag diskuterar även detta i det länkade inlägget.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2526
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Champange öl

Inläggav ekstedt » söndag 2018-05-27 15:59

Cobrac skrev: Jag är väl teknikanalfabet. Var hittar jag förhandsgranskning i Tapatalk för iPhone?


Använder inte Tapatalk så jag vet ej, men jag tror du (och andra) kommer långt med
- låta bli att citera mer än det senaste inlägget
- kolla i efterhand så att det ser bra ut (ditt senaste inlägg gör inte det) och justera i efterhand
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2526
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Champange öl

Inläggav Snow » söndag 2018-05-27 19:54

Snow skrev:Börjar faktiskt tro att det inte jäser mer. :cry: :cry:

Ingen förändring överhuvudtaget sedan fredags kväll.

Då frågar man sig vad gör jag nu, den är god men alldeles för söt.

Det jag klurar på är att :

- Tillsätta mer jäst, vilken sort isåfall och vågar jag syresätta igen, eller går jästen igång ändå?
- Spä den med kolsyrat vatten och få något måååånga liter ciderliknande med 4% ABV


Testade att späda med 50% sodasteamvatten.
Det blir helt ok, ungefär som Exide cider, lite sött, men inte äckligt sött, nu blev det inte rätt kolsyre nivå, men
helt ok redan nu.

Skulle dock vilja ha ner den, Fabrikörn, tror du SafCider skulle funka, det har jag en påse hemma.?

Ett annat alternativ är att dela batchen göra 20 (40) liter Cider och experimentera med resten.
Snow
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 467
Blev medlem: söndag 2016-02-21 20:25
Ort: Tyresö

Re: Champange öl

Inläggav Snow » lördag 2018-06-02 13:16

Nu står det iallfall klart att den inte tänker jäsa ut mer.
Landar på ca 1.038. Har nu satt den på kallkrash, -3c, tanken är att slå ut jästen som är kvar och sedimentera, sen tappar jag av
ett fat för vidare experiment. Det som blir kvar i jäshinken tar jag upp till 21c igen och hystar i någon jäst, troligen Ciderjäst eller någon annan Champangejäst.

Har testat att blanda 50/50 med Ramlösa Citron, det blir en helt ok Alkoläsk typ, men kanske ska hitta på något mer konstruktivt, men
har inte funnit ut vad riktigt så förslag tas gärna emot.

En användare här har tidigare tipsat om att använda Funlight som smaksättare för Alkoläsk, kanske kan bli en sån variant oxå.
Snow
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 467
Blev medlem: söndag 2016-02-21 20:25
Ort: Tyresö

Re: Champange öl

Inläggav ekstedt » söndag 2018-06-03 08:49

Du behöver en ny jäst som

1. har hög alkoholtolerans
2. är "killer"

Jag har svårt att tro att en ciderjäst uppfyller något av dessa krav. Däremot är Lalvin EC-1118 ett säkert kort.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2526
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

Re: Champange öl

Inläggav Snow » söndag 2018-06-03 10:45

ekstedt skrev:Du behöver en ny jäst som

1. har hög alkoholtolerans
2. är "killer"

Jag har svårt att tro att en ciderjäst uppfyller något av dessa krav. Däremot är Lalvin EC-1118 ett säkert kort.


Tack!
Then it is Lalvin who is going to work


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Snow
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 467
Blev medlem: söndag 2016-02-21 20:25
Ort: Tyresö

Re: Champange öl

Inläggav Snow » tisdag 2018-06-05 09:09

Fyra paket 1118 tillsattes igår, får vi se om det funkar


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Snow
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 467
Blev medlem: söndag 2016-02-21 20:25
Ort: Tyresö

Re: Champange öl

Inläggav Snow » onsdag 2018-06-06 15:30

Snow skrev:Fyra paket 1118 tillsattes igår, får vi se om det funkar


Kollade nu, ingen aktivitet överhuvudtaget i jäsröret. Vet inte hur lång tid denna tar på sig att komma igång, men
börjar ju ana oro. Jag pitchade hydrerad jäst fyra paket, visserligen lite för kallt (ca 17c), men bör den ju inte dö av det tycker man.

Får väl ge det en dag till innan jag hittar på något nytt och isåfall vad, orkar fan inte med denna
krångel batch längre :cry: :cry:
Snow
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 467
Blev medlem: söndag 2016-02-21 20:25
Ort: Tyresö

Re: Champange öl

Inläggav Bagman » torsdag 2018-06-07 13:20

En ide skulle kanske vara att prova med "pilsner enzym" som kanske omvandlar de ojäsbara sockerarterna till något som jästen kan äta.
Bagman
Delmäskare
Delmäskare
 
Inlägg: 15
Blev medlem: onsdag 2012-06-27 13:35

Re: Champange öl

Inläggav Bee » torsdag 2018-06-07 16:39

@Snow, vill bara dubbelkolla... Mäter du med hydrometer?
(Petar man in värdena i en refraktometerräknare blir det OG 100 och korrigerat FG 0.997...)
Användarvisningsbild
Bee
Munk
Munk
 
Inlägg: 2865
Blev medlem: söndag 2012-06-03 21:30
Ort: Stockholm - Åkersberga

Re: Champange öl

Inläggav Drake » torsdag 2018-06-07 17:24

Jo, nånting verkar vara knas här. Jag har använt 1118-jästen ett flertal gånger till vin och då jäser den ner till 0.995 ungefär. Klart att det blir skillnad när man jäser en vört istället för ren druvjuice, men så stor?
Drake
Bryggmästare
Bryggmästare
 
Inlägg: 1761
Blev medlem: torsdag 2014-11-06 01:52

Re: Champange öl

Inläggav Snow » torsdag 2018-06-07 18:43

(snabela) bee, yes mäter med hydrometer

Är lite strulig denna
Började med OG 1,085, jäste med WLP715.

Efter ett dygn nere på 1,050, tillsatte 3kg strösocker, detta gav 1,065 (totalt 1,100)

Vid 1,040 stannade den.

Kallkraschade hårt några dagar till-2c

Tog upp den till 22c, pitchade 4 paket Lalvin EC 1118, det är tre dygn sedan, men ingen jäsaktivitet. (iallafall inte i morse, ny koll om 20 min, blev pitch vid några grader kallare än 22)


Skickat från min iPhone med Tapatalk
Snow
RIMS-byggare
RIMS-byggare
 
Inlägg: 467
Blev medlem: söndag 2016-02-21 20:25
Ort: Tyresö

Re: Champange öl

Inläggav ekstedt » torsdag 2018-06-07 20:55

När man tillsätter en ny jäst till en avstannad jäsning bör man göra förkultur på den nya jästen och tillsätta vid högkräusen.
ekstedt
Munk
Munk
 
Inlägg: 2526
Blev medlem: onsdag 2009-08-12 09:58
Ort: Göteborg

FöregåendeNästa

Återgå till Recept, bryggtips, metoder, litteratur, ingredienser och teorier

Vilka är online

Användare som besöker denna kategori: Inga registrerade användare och 16 gäster